KOAH Nedir? (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı)  

KOAH nedir, genellikle solunum yollarını tıkayan maddeler nedeniyle akciğerlerdeki hava yollarının daralması ile oluşur ve nefes almayı zorlaştırır. Erken teşhis ve sürekli takip hastalığın seyri açısından önemlidir. Bu nedenle COVID-19 pandemisi riski taşıyan KOAH hastaları muayenelerini geciktirmemeli; öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı semptomları olan kişilerin göğüs hastalıkları uzmanına görünmeleri gerekmektedir.

Doğum Sonrası Depresyon Nedir?

KOAH Nedir? 

KOAH nedir sorusu tıbbi ve teknik bir sorudur. KOAH akciğer hava yollarının bozulmasına, daralmasına ve orijinal yapısının kaybolmasına neden olan, kronik, bakteriyel olmayan bir inflamatuar hastalıktır. Hastalık büyük ölçüde geri döndürülemez, ancak bakım ve tedavi ile kısmen geri döndürülebilir. 

KOAH’ın Nedenleri Nelerdir? 

Öncelikle sigara içmek, ardından mesleki tahriş edici maddelere, yüksek doz uçucu temizlik ürünlerine ve hava kirliliğine maruz kalmak gibi hava yolu tıkanıklığına neden olan maddelere maruz kalmak KOAH’a yol açabilir. Ek olarak, solunum sisteminin mikrobiyal hastalıkları sıklıkla KOAH ataklarını daha da kötüleştirir. 

KOAH Belirtileri Nelerdir? 

Öksürük ve balgam üretimi ile belirtiler başlar. Daha sonraki aşamalarda, kötüleşen nefes darlığı KOAH semptomlarından biri haline gelir. Nefes darlığı hastanın günlük aktivitelerini zorlaştırır ve şiddeti arttıkça, kalbi de etkiler. Böyle durumlarda şiddetli nefes darlığı, kalp yetmezliği, ayaklarda şişme ve morarma meydana gelebilir. 

KOAH Nasıl Teşhis Edilir? 

KOAH tanısı kişinin semptomlarına, alışkanlıklarına ve risk faktörlerine göre bir akciğer hastalıkları uzmanı, muayene ve akciğer fonksiyon testi sonrasında belirler. Ayrıca KOAH tanısını kesinleştirmek için akciğer grafisi veya gerekirse akciğer bilgisayarlı tomografisi ile nefes darlığına yol açabilecek diğer durumlar ekarte edilmelidir.

KOAH nedir? Nasıl geçer?Pin
Photo by Sahej Brar on Unsplash

Pandemi nedeniyle KOAH hastaları risk altında mı?

Solunum sistemini etkileyen bütün bakteriyel ve viral hastalıklar KOAH’lı hastaları olumsuz etkiler ve KOAH hastalarının durumunu kötüleştirebilir ve yaşam kalitelerini azaltabilir. 

COVID19 pandemisi sırasında KOAH hastalarının çok daha yüksek risk altında olduğu gözlemlendi. KOAH nedeniyle akciğer kapasitesi sınırlı olan hastalar, koronavirüs hastalığından dolayı normalden daha fazla etkilenir. Sonuç olarak, koronavirüs hastalığı KOAH hastaları için hayati tehlike oluşturabilir. 

Pandemi sırasında KOAH hastaları nasıl izlenir? 

KOAH hastasının yılda en az bir kez, mümkünse iki kez muayene olmaları istenir. Bu tarama ile hastalık progresyonu değerlendirilir, yıllık solunum yetmezliği belirlenir ve tedavi tekrar gözden geçirilir ve hasta sigara içmeye devam ederse sigarayı bırakma önerileri tekrarlanır. Bu muayene rutinleri KOAH’lı hastalar için önemlidir. Bu nedenle pandemi sırasında izleme ve sürveyans faaliyetleri kesintiye uğramamalıdır. 

Çölyak Hastalığı Nedir? Çölyak Belirtileri ve Tedavisi

KOAH hastalarının pandemi sürecinde geç takip edilmesi ne tür sorunlara yol açar?  

Pandemisi sırasında, diğer kronik rahatsızlıkları olan hastalar gibi KOAH hastalarının da kişisel ve sosyal kaygılar nedeniyle tedavilerini geciktirdiği bir gerçektir. Takiplerin kesilmesi, tedaviyi hastanın durumuna göre değerlendirilmesini ortadan kaldırır. KOAH’ın değişken seyrinin izlenmemesi, kontrol kaybına neden olabilir. Ayrıca pandemi nedeniyle hastaların hastaneye gitmemesi KOAH gibi erken dönemde saptanması gereken ancak çok geç dönemde saptanan hastalıklara neden olabilmektedir. Geri dönüşü olmayan bir aşamada kısmen geri dönüşümlü KOAH tanısı, hastalığın seyrini hızlandırabilir ve bu nedenle öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı semptomları yaşıyorsanız vakit kaybetmemek için bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurun.

Pandemi sırasında KOAH hastaları nelere dikkat etmelidir?

KOAH hastaları öncelikle Sağlık Bakanlığı yönetmeliğine göre aşılanmalıdır. Aynı zamanda maske kullanımına, sosyal mesafenin korunmasına ve düzenli ilaç kullanımına özellikle dikkat etmelidirler. Pandemi nedeniyle hastaneye gitmekten korkan kişiler hijyen kurallarına uyarak muayeneye gitmelidir. Ayrıca sigara içme konusunda doktorlarının tavsiyelerine uymalıdırlar. Unutulmamalıdır ki sigara birçok başka hastalığa da neden olur. Kısacası, sigara içmemek sağlığın korunması için bir ön koşuldur.

Yorum yapın