Doğum sonrasında anneler için bazı zorlu durumlar oluşabilir. Doğum sonrası depresyon da bunlardan biridir. Peki bu olumsuz durum, doğum sonrası depresyon nedir?
Doğum sonrası depresyon nedir?
Doğum sonrası depresyon, doğumdan sonra yaşanan bir depresyon türüdür. Genellikle doğumdan sonra kadınlar geçici duygudurum bozuklukları ya da üzüntü yaşarlar, ancak birkaç günden fazla sürerse doğum sonrası depresyonu olarak bilinir.
Doğumdan sonra yaşanan depresyon sebepleri nelerdir?
Doğum sonrası depresyonun nedeni belirsizdir. Nedeni doğum sırasında ve sonrasında ani hormonal değişiklikler olabilir. Tedavi edilmeyen tiroid hastalığı da doğum sonrası depresyon ile ilişkili olabilir.
Doğum sonrası depresyonun risk faktörleri nelerdir?
Doğum sonrası depresyon nedir sorusu gibi risk faktörleri nelerdir sorusu da önemlidir. Aşağıdaki faktörler doğum sonrası depresyon riskini artırır. Bu risk faktörlerinden birine sahipseniz hekiminizle iletişime geçin:
- Hamilelik öncesi depresyon veya hamilelik sırasında depresyon
- Premenstrüel sendrom
- Ailede depresyon öyküsü
- Aile ilişkilerinde gerginlik ve kaygı
- Kaygı bozuklukları
Semptomlar hamilelik sırasında başlayabilir ve birkaç hafta sürebilir. Genellikle doğumdan sonraki 6 ay içinde ortaya çıkar. Semptomlar hafif depresyondan şiddetli psikoza kadar değişebilir (çok nadir durumlarda). Doğum sonrası depresyon, doğumdan sonraki birkaç gün içinde ortaya çıkan ve bir haftaya kadar süren hafif bir depresyon türü olan “bebek stresi”nden farklıdır.
Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri
Doğum sonrası depresyon belirtileri, annelerin yaşadığı duygusal ve davranışsal değişikliklerdir. Bu belirtiler arasında sürekli hüzün, umutsuzluk, enerji kaybı, uyku sorunları, iştah değişiklikleri ve ilgi kaybı bulunabilir. Ayrıca, annelerde anksiyete, huzursuzluk, suçluluk hissi ve odaklanma güçlüğü gibi belirtiler de görülebilir. Doğum sonrası depresyon belirtileri, uzman bir sağlık profesyoneli tarafından teşhis edilmeli ve tedavi edilmelidir.
- Hayattan keyif almama
- İştahsızlık
- Sosyal ortama girme isteksizliği
- Hızlı ruh hali değişimleri
- Çığlık atma
- Karar vermede zorluk
- Konsantrasyon güçlüğü
- Çok uyuma
- Hafıza kaybı
- Sinirlilik, kaygı veya panik
- Huzursuzluk, umutsuzluk veya suçluluk
- Kendine zarar verme ve ölüm korkusu
- Açıklanamayan kilo kaybı veya alımı
- Obsesif kompulsif düşünceler, özellikle çocuğunuzun sağlığı ve esenliği hakkında irrasyonel, tekrarlayan korkular
- Enerji ya da motivasyon eksikliği
Doğum sonrası depresyon belirtileri, annelerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir ve bebek bakımıyla ilgili sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, doğum sonrası depresyon belirtileri olan annelerin bir uzmana başvurarak destek almaları önemlidir.
Işık Kirliliği Nedir? Işık Kirliliğinin Olumsuz Etkileri
Doğum sonrası depresyon nasıl tedavi edilir?
Doğum sonrası depresyon nedir ve risk faktörleri nelerdir sorularını cevapladık, sırada tedavi yöntemleri var. Bu durumda mutlaka uzman hekime danışmak gerekmektedir. Kullanılan ilaçlar ya da diğer tedavi yöntemleri hem anneyi hem de bebeği etkileyeceği için çok kritik bir durumdur. Uzman hekime danışmadan hiç bir tedavi yöntemini denemeyiniz.