Pembe rengiyle diğer tuz türlerinden ayrılan Himalaya tuzu, Pakistan’ın Pencap eyaletindeki tuz madenlerinde çıkarılan bir kaya tuzudur. Geleneksel sofra tuzunun aksine yedi ek mineral içerdiği söylenir, ancak bu minerallerin oranı çok azdır. Bununla birlikte, bu tür yararlı sağlık etkilerine dair bilimsel bir kanıt yoktur. Bu yazımızda Himalaya tuzunun yararlarına ve zararlarına değineceğiz.
Binlerce yıldır yemek pişirmede kullanılan ve birçok biyolojik işlem için gerekli olan tuz, pozitif yüklü sodyum ve negatif yüklü klorür iyonlarının bir kombinasyonudur. Tuz konsantrasyonu artarsa hücrelerden su çekilir, azalırsa hücreler ilave su emer. Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyona, böbrek hasarına ve kalp hastalığına neden olabilir. Bu nedenle ölçülü tüketilmelidir.
Papatya Çayı Zayıflatır Mı? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Himalaya Tuzu Nedir?
Şifalı Himalaya tuzunun yararlarına geçmeden önce ne olduğuna bakalım. Yaklaşık yüzde 97 sodyum klorür ve bir miktar sülfat içeren Himalaya tuzu, jips ve potasyum klorür gibi çeşitli minerallerden oluşur. İçerdiği demir iyonları nedeniyle pembe bir görünüme sahiptir.
Himalaya tuzu, binlerce yıldır okyanuslardan buharlaşma yoluyla doğal olarak oluşan rafine edilmemiş bir tuz türüdür. Sodyum klorürün yanı sıra çeşitli minerallerin izlerini içerir. Birçok kişi tarafından sofra tuzu veya sodyum klorüre daha sağlıklı bir alternatif olarak kabul edilen bu tuz, teknik olarak pembe bir deniz tuzudur.
Sakız Çiğnemenin Zararları Nelerdir? Kilo Aldırır Mı?
Himalaya Tuzunun İçeriği
Himalaya tuzunun bileşimi, geleneksel sofra tuzunun yüzde 98’ine karşılık gelir. Son yıllarda bazı sağlık kuruluşları tarafından yapılan araştırmalar, normal sofra tuzunda bulunmayan başka bazı mineralleri de içerdiğini göstermiş olup çoğu minimaldir. Bu çeşitli mineraller, tuzun hafif pembe bir renk tonuna sahip olmasına neden olan demir bileşikleridir.
Sodyum klorür ihtiyacı Himalaya tuzu ile karşılanabilir, ancak aynı şey geleneksel sofra tuzu için de geçerlidir. Himalaya tuzu, porsiyon başına normal sofra tuzundan daha az sodyum içerir. Sofra tuzu, 1 çay kaşığı için 2360 miligram sodyum içerirken, bir çay kaşığı Himalaya tuzu 1680 miligram sodyum içerir. Bu, yaklaşık üçte bir oranında azalmaya sebep olur.
Sofra tuzunda bulunmayan ancak Himalaya tuzunda çok sınırlı miktarda bulunan mineraller aşağıda listelenmiştir.
- Çinko
- Kalsiyum
- Potasyum
- Demir
- Magnezyum
Ancak bu, Himalaya tuzunun kaynağına göre değişebilir. Daha da önemlisi, bazı Himalaya tuzu örneklerinde arsenik, cıva ve kurşun gibi potansiyel olarak toksik elementler bulunmasıdır.
Himalaya Tuzunun Olası Faydaları
Yukarıda bahsedildiği gibi, Himalaya tuzu normal sofra tuzunda bulunmayan çeşitli mineralleri eser miktarda içerebilir. Bilim insanları, Himalaya pembe tuzundaki fazladan mineral miktarının, diyet üzerinde önemli bir fark yaratmak için yeterli etkiye sahip olduğunu düşünmüyor. Tüm bunlarla birlikte, Himalaya tuzunun yararları, benzer bir kimyasal yapıya sahip olan normal tuzla aynıdır.
Solunum Sağlığını İyileştirebilir
Birçok insan, tuzlu hava solumayı içeren tuz tedavisinin KOAH gibi solunum rahatsızlıkları için yararlı olduğuna inanır. Bu noktada çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, bilim adamları KOAH katılımcılarının anketlerinde istatistiksel olarak bu alanda anlamlı gelişmeler bulmuşlardır. Himalaya tuz lambaları bu alanda etkilidir.
Dehidrasyonun Önlenmesi
Vücutta yeterli ve dengeli bir sıvı dengesinin sağlanması için tuz gereklidir. Hiponatremi olarak bilinen su ve tuz kaybının neden olduğu dehidrasyonu önlemek için özellikle şiddetli egzersizden önce veya sonra yeterli tuz alımı gereklidir.
Cilt Bakımına Faydaları
Bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, tuzun egzama da dahil olmak üzere çeşitli cilt rahatsızlıkları üzerinde bir takım yararlı etkileri olduğuna inanılmaktadır. Ancak bu durum cilt probleminin nedenine göre de değişebilir. Ulusal Egzama Derneği, egzama alevlenmelerini hafifletmek için banyo suyuna bir bardak tuz eklenmesini önerir.
Himalaya Tuzunun Olası Zararları
Himalaya tuzunun yararları ve zararları bulunur. Himalaya tuzu dünyadaki en doğal tuz olarak bilinir. Himalaya tuzu doğru miktarda tüketildiği takdirde insan sağlığına katkı sağlar.
Dünya Sağlık Örgütü tuzun ekonomik kullanımını ve günde maksimum 5 gram tuz tüketimini tavsiye eder. İşlenmiş ürünler tüketilerek bu miktar kolayca aşılabileceği için ek olarak Himalaya tuzu tüketimi önerilmez. Araştırmalar, aşırı tuz tüketiminin yüksek tansiyon riskini artırabileceğini ve su dengesini bozarak böbrekleri zorlayabileceğini gösteriyor.
Bununla birlikte, çok fazla tuzun Himalaya tuzu da dahil olmak üzere çeşitli vücut yapılarına zarar verebileceğine dair kanıtlar vardır. Bu nedenle, olası riskleri göz önünde bulundurmak ve her türlü tuzu ölçülü olarak tüketmek önemlidir.
Böbrek Hastalığı Riskini Artırır
Aşırı tuz, yüksek tansiyona neden olabileceğinden, kronik böbrek hastalığı riskinizi de artırabilir. Bilimsel yönergeler, kronik böbrek hastalığı olan kişilerde hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için orta düzeyde tuz alımını önermektedir.
Kalp Hastalığı Riski
Yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalıkların ana nedenidir. Tuz tüketimini tek başına ve doğrudan kalp hastalığına bağlayan yeterli bilimsel kaynak bulunmamakla birlikte, çok fazla tuzun yüksek tansiyona ve olası bir dolaylı bağlantıya neden olduğu bilinmektedir.
Kemik Hastalıkları
Çok fazla tuz tüketmek, idrara çıkma sırasında vücuttan salınan kalsiyum seviyelerinin artmasına neden olabilir. Bilim adamları, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, fazla tuzun osteoporoz ve diğer kemik hastalıkları riskini artırabileceği vurgular.