Uzun Süre Bilgisayar Kullanmanın Zararları Nelerdir?

Evimizde ve ofisimizde 7’den 70’e kadar bilgisayar kullanıyoruz. Göz, kalça ve boyun ağrıları, bilgisayar başında çok fazla vakit geçirmek ve yanlış oturmak nedeniyle önemli ölçüde arttı. Belirli risk faktörlerine sahipseniz, bu hastalıklara yakalanma olasılığınız daha yüksektir. Bu risklerden biri de hemen hemen hepimizin hayatında bulunan ve hayatı kolaylaştıran bir cihazdır. Sırt ve boyun ağrıları en yaygın bilgisayar hastalıklarından biridir. Bu yazımızda uzun süre bilgisayar kullanmanın zararları ve hareketsiz kalmanın tehlikesinden bahsediyoruz.

Deliklerden Korkma Hastalığı Tripofobi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Çalışanlarda, Özellikle Bilgisayar Kullanıcılarında Ne Tür Hastalıklar Gözlemlenebilir?Pin

Çalışanlarda, Özellikle Bilgisayar Kullanıcılarında Ne Tür Hastalıklar Gözlemlenebilir?

Özellikle son 20 yılda iş hayatında artan bilgisayar kullanımı ciddi sağlık sorunlarına yol açmıştır. Boyun, kol ve bel ağrıları ve hareket kısıtlılığı şeklinde kendini gösteren işe bağlı kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları, ekran çalışanları için en yaygın ve ciddi sağlık sorunu haline geldi. Bilgisayar kullanırken boyun, bilekler, eller ve bel kötü pozisyonda tutulduğunda sorunlar ortaya çıkar. Bu hastalıklar iş verimini düşürdüğü gibi iş doyumunu da düşürür. Bu da ekonomiye ciddi bir yük getiriyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ABD Çalışma Bakanlığı ve işle ilgili devlet kurumlarının verilerine göre, yoğun bilgisayar kullanımı nedeniyle mesleki kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları 1980’den beri çarpıcı biçimde arttı. Bilgisayar, kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının yanı sıra gözlerde ağrı, yanma, batma ve bulanık görme gibi problemlere neden olur. Bilgisayar kullanımı sonucunda yorgunluk, halsizlik ve baş ağrılarının yanı sıra bazı ruhsal hastalıklar da ortaya çıkmaktadır.

Her Bilgisayar Kullanıcısının Kaçınılmaz Olarak Bir Sorunu Mu Var?Pin

Her Bilgisayar Kullanıcısının Kaçınılmaz Olarak Bir Sorunu Mu Var?

Bilgisayar kullanıcılarının yarısından fazlası kas-iskelet sistemi hastalıklarından şikayetçidir. Bir araştırma, haftada 15 saatten fazla bilgisayar kullanan ve işe girmekte sorun yaşamayanların yarısından fazlasının, çalışma hayatlarının ilk 12 ayında kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları geliştirdiğini tespit etmiştir.

İstanbul Tıp Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’nda yapılan bir araştırmada bir devlet kurumunda çalışan 104 bilgisayar kullanıcısının yüzde 90’ında boyun, kol ve sırt problemleri olduğu tespit edilmiştir.

Uzun Süre Bilgisayar Kullanmanın Zararları ve En Yaygın Sorunları Nelerdir?

Uzun süre bilgisayar kullanımı belli başlı sorunlara sebep olur. En yaygın uzun süre bilgisayar kullanmanın zararları aşağıda listelenmiştir.

  • Boyundaki kas gerginliği (gergin boyun sendromu).
  • Bilekte sinir sıkışması (karpal tünel sendromu).
  • Başparmak ve bilekte tendinit.
  • Omuz ve dirsekte tendinit.
  • Bilek ve elin, dirseklerin, omuzların ve boynun kötü kullanımı.
  • Kötü bir pozisyonda oturmak.
  • Uzun süre aynı pozisyonda çalışmak.
  • İşyerindeki koltuk, masa, ekran, klavye ve farenin yüksekliği ve kullanımının çalışana uygun olmaması.
  • Aydınlatma, sıcaklık ve nem gibi çevresel faktörlerin yetersiz olması.
  • İş memnuniyetsizliği.
  • İş üzerinde çalışan kontrolünün olmaması.
  • Ağır iş yükünün sorumluluğu.
  • Meslektaşlardan ve amirlerden yetersiz destek.

Bilgisayarla İlgili Hastalıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Uzun süre bilgisayar kullanmanın zararları çok fazladır. Semptomlar fark edilirse ve bir doktora görünmek için çok geç değilse, başarılı tedavi şansı artar. Gecikme durumunda tedavi zorlaşır. Ağrı, ilaç tedavisi, fizik tedavi ve tedavi için cihazların kullanımı gibi yöntemlerle azaltılabilir. Sırtta oluşan ağrı alışma öncesi ve sırasında kullanılabilecek egzersizler ile kaslar güçlendirilebilir, gevşeme sağlanabilir ve göz yorgunluğu azaltılabilir.

Atikifobi, Başarısızlık Korkusu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Bir Doktora Ne Zaman Danışılmalıdır?

Ağrı ve diğer rahatsızlıklar birkaç gün istirahatten sonra geçmezse, tekrarlarsa, elde uyuşma ve halsizlik oluşursa hemen doktora başvurulmalıdır. Boyun kırığı ve karpal tünel sendromuna bağlı kol ve elde uyuşma ve güçsüzlük ve bu durum ilerledikçe idrar ve dışkılama düzenleri değiştiğinde ameliyat gerektirebilir.

Stres Omurga Hastalıklarını Nasıl Etkiler?Pin

Stres Omurga Hastalıklarını Nasıl Etkiler?

Kas kasılması ile sütten kesme arasında bir ilişki vardır. Omuz ve boyun kaslarımız özellikle stresten etkilenir. Çünkü bu bölgede strese bağlı gerginlik vardır. Sonuç olarak, dokulardaki kan temini burada azalır. Bu hastalığa yatkınlığa, kas kasılmasına yol açar. Kulunç adı verilen yapılar genellikle stres sonucu oluşur. Kişiler üzgün olduğunda boyun ve sırt ağrıları artabilir. Bu bölge az hareket ettirdiğimiz bir bölge olduğu için ağrı etkilidir.

Bel ve Boyun Ağrısı Görülme Sıklığı Nedir?

Kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları, hekimlere yapılan başvurularda en önemli önceliktir. GP sevklerinde bel ağrısı sadece üst solunum yolu enfeksiyonları tarafından aşılır. Bel ağrısı, çalışanların karşılaştığı temel sorundur.

Sırt Ağrısı En Çok Hangi Yaşlarda Görülür?

Sırt ağrısı yaşla birlikte artar. En yaygın yaş grubu 35-45 yaşlarıdır. Erken yaşta görüldüğünde daha önemlidir. Yaşlılıkta sırt ağrısı daha ciddi olabilir.

Yorum yapın