Çoğu kişi başarısızlıktan kaçınmak ister ve hatta bazıları, özellikle sonuçları ağır olduğunda bundan korkar. Atikifobi, bir kişinin günlük yaşamda işlev görme kapasitesini engelleyen ciddi bir başarısızlık korkusudur.
Bu yazımızda Atichiphobia’nın tanımına, fobinin belirtilerine, nedenlerine ve üstesinden gelmek için terapiye bakacağız.
Güvenli Yolculuk İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Başarısızlık Korkusu (Atikifobi) Nedir?
Atychiphobia olarak da bilinen başarısızlık korkusu, işi tamamlama veya yaşam hedeflerini takip etme ile birlikte gelen aşırı güçlü bir korku duygusudur. Atychiphobia’dan muzdarip insanlar, bu inanç temelsiz olsa bile, sıklıkla başarısız olacaklarına inanırlar.
Fikirleri, duyguları ve davranışları, güvensizlik duygularından etkilenebilir. Atychiphobia, hayatınızda anormal, temelsiz ve ısrarcı olan herhangi bir şeyde başarısızlık korkusudur.
Yaptığınız herhangi bir hata, nihai düşüşünüze neden olabilir. Bu ısrarlı endişenin hayatınız üzerinde zararlı bir etkisi vardır. Nüfusun tahminen %2 ile %5’i Atychiphobia’dan muzdariptir.
Başarısızlık Korkusu (Atikifobi) Belirtileri Nelerdir?
Herkes hayatının bir noktasında başarısız olmaktan endişe duyar. Ancak Atichiphobia’dan muzdarip insanlar, özellikle güçlü bir başarısızlık korkusu yaşarlar.
Hafiften şiddetliye kadar değişebilen bu başarısızlık korkusu, insanları hedeflerine ulaşmaktan alıkoyabilir ve felç edici bir kaygı yaratabilir.
Başarısızlık Korkusu (Atikifobi) Fiziksel Belirtileri Nelerdir?
- Terlemek
- Titriyor veya titriyor
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Aşırı kaygı
- Kalp hızında artış
- İyice düşünmek
- Sıcak veya soğuk çakmaları
- Uyku sorunları
- Mide ağrıları veya diğer sindirim sorunları
- Kas ve eklem rahatsızlığı
- Solunum Problemleri
- Göğüste ağrı veya sertlik
Başarısızlık Korkusu (Atikifobi) Duygusal Belirtileri Nelerdir?
- Korkunun mantıksız olduğunun farkında olmak, ancak onu kontrol edememek
- Huzursuz hissetmek ve başarısızlık konusunda çok endişeli olmak
- Kontrolü kaybetme korkusu
- Hedef belirleme ve hedefe ulaşma eksikliği
- Kaygı uyandıran işleri ertelemek veya bunlardan kaçınmak
- Geleceğe aşırı odaklanma
- Bir sorunu çözme veya bir görevi tamamlama yeteneğinizin olmadığına inanmak
- Görevlere geç kalmak veya teslim tarihlerini kaçırmak
- Güçlü bir kaçma arzusuna sahip olmak
- Bağlantısız hissetmek
Başarısızlık Korkusu (Atikifobi) Nedenleri Nelerdir?
Atychiphobia, bir görevde başarısız olma korkusundan daha fazlasıdır, başarısız olma korkusuna verilen her şeyi kapsayan bir tepkidir.
Aşırı endişe, olumsuz düşünceler ve tereddüt ya da bir iş ya da hedef üzerinde çalışmayı reddetme, başarısızlık korkusunun belirtileridir.
Doğrudan öğrenme deneyimleri
Ciddi sonuçları olan bir şeyde başarısız olmak veya bir başarısızlık sonucu aşağılanmak gibi, korkulan durumdaki travmatik bir deneyim.
Gözlemsel öğrenme deneyimleri
Etkili yetişkinlerin başarısızlıktan korktuğu bir ailede büyümek gibi, başkalarını gözlemlemek, olay korkusundan ya da fobiyle yaşamaktan geçer.
Bir başka neden de hataların ve eksikliklerin hoş karşılanmadığı eleştirel bir ortamda büyümek olabilir.
Kaygının kaynağını edebiyat veya televizyon gibi kaynaklardan öğrenmek bilgilendirici öğrenme olarak bilinir.
Kişisel özellikler
Mükemmeliyetçilik, mükemmelden daha azının istenmeyen olarak kabul edildiği bir kişilik özelliğidir. Sonuç olarak, bu tür insanlar başarısız olarak görülme korkusu ve başkalarının onları nasıl gördüğüne bağlı olarak bir kendilik algısı geliştirebilirler.
Başarısızlık Korkusu (Atikifobi) Nasıl Tedavi Edilir?
Herhangi bir fobi tedavisinin amacı, kişinin yaşam kalitesini iyileştirmektir. Zaman zaman ilaç tedavisi uygulansa da, ilaçla kombine tedavi, atikifobi için en etkili tedavi yöntemidir.
Başarısızlık Korkusu (Atikifobi) nasıl yenilir diye merak ediyorsanız, hemen konuya girelim.
Psikoterapi
Bu terapi, çeşitli konuşma terapilerini ifade eder. Psikodinamik, bireylerin başarısızlık korkularına katkıda bulunan altta yatan gerilimleri ve dinamikleri anlamalarına yardımcı olmayı amaçlayan bir psikoterapi türüdür.
Bilişsel davranışçı terapi
Bilişsel davranışçı terapi (CBT), işlevsiz veya zararlı düşünce ve davranış kalıplarını tanır ve iyi olanlarla değiştirir.
Maruz bırakma terapisi
Kontrollü bir ortamda giderek artan yoğunlukta fobinizin kaynağına aşamalı olarak sunulduğunuz maruz bırakma tedavisi, fobiler için BDT’nin bir parçası olabilir.
Depresyonda Her Şeyi Kafaya Takmak
İlaç tedavisi
Antianksiyete ilaçları, başarısızlık korkusu nedeniyle terapiden daha az sıklıkla tavsiye edilir. Ancak, siz ve doktorunuz yararlı olacağına inanıyorsanız reçete edilebilirler.
Mutlu olmak ve becerilerimize güvenmek hepimizin hakkı. Başarısızlık korkunuzun kontrolden çıktığını düşünüyorsanız, o zaman profesyonel tedavi görme zamanı gelmiş demektir. Atichiphobia tedavisi, yolculuğunuza ne kadar erken başlarsanız o kadar başarılı olursunuz.
Çevrimiçi Atikifobi Terapisi
Yeni bir şey yapacağınız zaman gergin olmanız veya çekincelerinizin olması doğaldır. Bir ilişki kurmak veya kendinizi alışılmadık ortamlara sokmak olabilir. Korku, eylemlerinizde dikkatli olmanız için sizi uyaran doğal bir insani duygudur.
Sağlıklı bir başarısızlık korkusu kontrol altında tutulduğunda faydalı olabilir ve bizi daha iyi planlamaya, odaklanmaya ve hazırlanmaya yönlendirir. Öte yandan, Atychiphobia kontrolden çıktığında zayıflatıcı ve yabancılaştırıcı hale gelebilir.
Bununla birlikte, geleneksel terapi söz konusu olduğunda, büyük bir metropol bölgesinde yaşamıyorsanız, bölgenizdeki aynı terapist yelpazesini bulmak için önemli mesafeler kat etmeniz gerekebilir.
Başarısızlık Başarıya Giden İlk Adımdır!
Atychiphobia, uzmanlaşmış fobiler kategorisine aittir. Bu başarısızlık korkusu sizi felç edebilir ve hedeflerinize ulaşmak için çabalamanızı engelleyebilir.
Başarısız olmaktan endişe ediyorsanız, bir psikolog ya da psikiyatristten profesyonel destek almak iyi bir fikirdir. Psikoterapi ve ilaç, belirli fobileri tedavi etmek için iki seçenektir.