Özellikle COVID-19 yüzünden çıkan karantinada depresyon, majör depresyon, OKB ve türevi psikolojik rahatsızlıklar epey çoğaldı. Herkesin eve kapandığı bu dönemde, çevreden izole olmanın verdiği stres de depresyonu tetikledi. Depresif hissettiğimizde her şeyi kafaya takmaya başlayabiliyoruz. Bu yazımda depresyonda her şeyi kafaya takmak ve bundan nasıl kurtulabiliriz onu anlatacağım.
Testosteron Eksikliği Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Depresyon Nedir?
Depresyonda her şeyi kafayı takmak problemine geçmeden önce ne olduğunu incelemeliyiz. Depresyon, kişinin duygusal, düşünsel ve bedensel olarak birçok yönden etkilendiği bir ruh sağlığı sorunudur. Depresyon, kişinin mutsuzluk, üzüntü, umutsuzluk, kendine değersizlik, yorgunluk, sosyal ilişkilerde gerginlik veya aktivitelerden zevk almama gibi belirtileri yaşamasına neden olur. Birçok faktör nedeniyle ortaya çıkabilir ve kişiye özgüdür; kimileri için geçici bir durum olabilirken, kimileri için daha uzun süreli veya kronik bir problem olabilir. Doğru tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlar doğurabilir, bu nedenle kişinin depresyondan muzdarip olduğunu düşünmesi durumunda bir uzmana danışması önerilir.

Her Şeyi Kafaya Takma Hastalığı (Obsesif Kompülsif Bozukluk) Nedir?
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), kişinin belli düşünceleri veya eylemleri sürekli olarak tekrarlayarak veya yapmaya zorlandığı bir ruh sağlığı problemidir. Obsesyonlar, kişinin endişeli, rahatsız edici veya rahatsız edici düşünceleri olabilir, bazen de kişi bu düşünceleri gerçekleştirmek istemez. Kompulsiyonlar ise kişinin bu düşünceleri azaltmak veya engellemek için yapmaya zorlandığı eylemlerdir. Örneğin, kişi hijyen konusunda endişeli olduğunda, elini sürekli olarak yıkama kompulsiyonu oluşabilir. OKB, kişinin yaşam kalitesini ciddi olarak etkileyebilir ve tedavi edilmesi gerekir.

Depresyonda Her Şeyi Kafaya Takmak
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) ve depresyon arasında bir ilişki vardır. Birçok kişi, OKB’nin yanı sıra depresyon belirtileri de yaşayabilir. Depresyon, OKB’nin yan etkisi olarak görülebilir çünkü obsesyonlar ve kompulsiyonlar kişinin hayatını kontrol etmeye ve onu mutsuz yapmaya yol açabilir. Aynı şekilde, depresyon, OKB’yi tetikleyebilir çünkü kişinin kendine güveni azalır, hayatındaki anlamını kaybeder veya hayatındaki olayları yapmakta zorlanır. Bu nedenle, depresyon ve OKB arasındaki ilişki çok yönlü ve kompleks olabilir ve her iki durumda da tedavi edilmesi gereklidir.