Gut hastalığı 2023 yılında hala merak edilen bir hastalıktır. Bu yazımızda gut hastalığı nedir, tedavisi var mı, belirtileri gibi soruları yanıtlayacağız.
KOAH Nedir? (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı)
Gut Hastalığı Nedir?
Gut hastalığının oluşturduğu hasarlar bakımından romatizma hastalığı olarak bilinse de aslında metabolizma hastalığıdır. Sağlıklı bir kişinin vücudundan atılması gereken maddelerin, ürik aside dönüşmesi ile vücuttan atılmaktadır.
Özellikle de protein yapısında olan maddelerin vücuttan atılma şekli olan ürik asitin atılmasında sorun varsa ya da çok fazla üretimi olduğunda vücutta birikir ve kanda oranı artmaktadır. Ürik asitin eklemlerde birikmesi sonucu iltihaplar oluşur; bu sorunların oluşumuna “gut hastalığı” denmektedir. Genel olarak ayak baş parmağının ilk tarak kemiğinde başlar ve deri altında şişlikler oluşturmaktadır.
Gut Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Hastalık genel olarak sabaha karşı eklem ağrıları ile başlamaktadır. En yaygın görülen gut hastalığının belirtileri şöyle sıralanabilir.
- Geceleri ağrı ile uyanmalar yaşanabilir.
- Böbreklerden kaynaklanan bir gut hastalığı ise; bel ve karın ağrıları, taş, idrarda kan gibi belirtiler olabilir.
- Eklemlerde şişme meydana gelebilir.
- Yoğun eklem ağrıları başlayabilir.
- Gut hastalığı ilerledikçe hareket kaybı yaşanabilmektedir.
Gut Hastalığı Evreleri Nelerdir?
Gut hastalığının dört evresi bulunmaktadır. Bunlar; akut atak, interkritik dönem, kronik gut ve tofüslü gut gibi evrelerdir.
Akut Atak
Eklemde ani zamanda başlayan sıklıkla süren ağrı ve şişliklerdir.
İnterkritik Dönem
Şikayetlerin olmayıp tamamen iyileşmenin olduğu bir dönem ve bunun ardından tekrardan şiddetli ağrılar yaşanmaktadır.
Kronik Gut
Gut hastalığı tedavi edilmediği sürece kronikleşir ve eklemlerde kalıcı şişlik, ağrı ve hareket kısıtlılığı oluşmaktadır.
Toflüsü Gut
Ürik asit kristallerinin toplanarak deri altında ya da dokularda çökmesi ile oluşan birikintilerin olduğu dönemdir.
Gut Hastalığı Tedavisi Nasıl Olur?
Gut hastalığı nedir sorusuna yanıt verdikten sonra tedavisine geçebiliriz. Gut hastalığı evreleri ilerledikçe ürik asit kristalleri eklem ve çevresindeki dokularda bir araya gelerek cilt altında şişkinlikler oluşturmaktadır. Bu hastalığın tedavisi yapılmaz ise eklemlerde hasar oluşturmaktadır.
Hastalık genel olarak kişilerin eklemlerinde ve eklem çevrelerinde, parmakların üstünde, dirsek yanlarında, ayak baş parmaklarında ve kulak kıvrımında oluşmaktadır.
Hastalığın tedavisi akut atak evresinde ve ataklar arasında ayrı şekilde yapılmaktadır. Gut hastalığında kullanılan ilaçlar kişinin hastalık aşamasına göre ayarlanmaktadır. Hastaların ürik asit değerleri yüksek ise idrarla atılmasını sağlayan ilaçlar da kullanılmaktadır.
Gut hastalığı olan kişinin kendisini yorması atakları tetikleyebilir. Ağrılı gut hastalığı evrelerinde kişi zaten spor yapamaz; ama kronikleşmiş hastalığı var ise kendini yormamalı ve böyle sporlardan kaçınmalıdır. Ağrılı dönemlerinde istirahat etmelidir. Gut hastalığının kristallerinin çözülmesini arttırmak için bol su tüketmelidir ve böylece böbrek taşı oluşumunun da önüne geçmiş olmaktadır.
İltihaplı eklemlere buz koymak; şişliğin ve ağrının azalmasına neden olabilir. Bunun dışında hastalığın tedavisinde farklı bir etkisi bulunmamaktadır.
Gut hastalığının tedavisi kesinlikle doktor kontrolünde yapılmalıdır. İltihaplar için de doktorun önerdiği tedaviden başka bir tedavi yöntemi yapılmamalıdır.