Sosyal medya, internet üzerinden insanların birbirleriyle iletişim kurabildiği, paylaşım yaptığı ve bilgi edindiği platformlardır. 2023 itibariyle yaygın olarak kullanılan birçok sosyal medya platformu vardır. Tabi ki insanlarla iletişim kurmak çok güzel olsa da sosyal medyanın olumlu ve olumsuz yönleri bulunmaktadır. Bu yazımızda sosyal medyanın olumlu ve olumsuz yönlerini inceleyeceğiz.
Olumsuz Şartlarda Bile Başarılı Olan Kişilerin 6 Özelliği
Sosyal Medyanın Olumlu Yanları
Sosyal medyanın olumlu ve olumsuz yönleri bulunmaktadır. Yazımıza sosyal medyanın olumlu yanlarıyla başlayalım. Eski kuşağın başlarda olumlu bulmasa bile artık onların arasında bile yaygınlaşan sosyal medyanın aslında birçok olumlu yanı vardır.
1) İletişim
Sosyal medya dünya üzerindeki birçok insanı birbirine bağlar. Gerçek dünyada karşılaşamayacağımız birçok insanla iletişim kurma olanağını bize sağlar. Sadece insan ve insan arası değil ayrıca insanların bilgiyle olan iletişimini de sağlar.
2) Bilgi Edinmek
Sosyal medyanın bana kalırsa en büyük faydası bilgi edinmedir. Sosyal medya olmasaydı dünyanın bir ucundaki bir kişinin sahip olduğu bilgileri edinmemiz bir hayli zor olacaktı. Artık böyle bir derdimiz yok çünkü sosyal medya ve İnternet sayesinde diğer insanların fikirlerini öğrenebiliyoruz.
3) Marka ve Ürün Tanıtımı
Sosyal medya özellikle reklamcılık alanında çok işe yaramaktadır. Milyonlarca hatta milyarlarca sosyal medya kullanıcısı olduğu için doğru kitleye yapılan bir reklam çalışmasının başarılı olma ihtimali çok yüksektir.
Bunlar özetle sosyal medyanın olumlu yönleriydi. Yazımızın konusu sosyal medyanın olumlu ve olumsuz yönleri olduğu için şimdi olumsuz yönlerini sıralamaya başlayabiliriz.
Sosyal Medyanın Olumsuz Yanları
Sosyal medyanın birçok olumlu yanı olduğu gibi olumsuz yanları da bulunmaktadır. Eminim birçok kişinin aklına gelen ilk olumsuz yanı sosyal medya bağımlılığıdır. Sosyal medya bağımlılığıyla ilgili birçok makale bulunmaktadır fakat tek olumsuz yanı bu değildir. Gelin madde madde inceleyelim.
1) Sosyal Medya Bağımlılığı
Sosyal medyanın beyindeki dopamin dengelerini bozması, kolay yoldan dopamin salgılanmasına sebep olması ve kişinin kendini ödüllendirme mekanizmasının bozulması sosyal medya bağımlılığına sebep olmaktadır. Bugün sosyal medya bağımlılığı tıp literatüründe de kabul ediliyor. Hastalığın en büyük belirtisi sosyal medyadan uzak kalamamak, uzak kalınca kendini huzursuz hissetmek ve huysuzlaşmak.
2) Kişisel Bilgi Güvenliği
Sosyal medya, kişisel bilgilerin güvenliği açısından risk oluşturabilir. Kişisel bilgilerin yanlış kişiler tarafından kullanılması veya çalınması olasılıklar dahilindedir. Bilgileri sosyal medya sitelerine emanet ederken 2 kere düşünülmelidir.
3) Sahte Bilgi Paylaşımı
Sosyal medya bilgi paylaşımını kolaylaştırsa da bu aynı zamanda sahte ve yalan bilginin de önünü açmıştır. Yalan haber ve kaynağı olmayan bilginin çoğalması, bilimin gelişmesinin ve gerçeğe ulaşılmasının da önünü kesmektedir.
Özet olarak sosyal medyanın olumlu ve olumsuz birçok yanı bulunmaktadır. Sosyal medyanın olumlu ve olumsuz yönlerini doğru analiz etmek önemlidir.