Buhar Banyosu Nedir? Buhar Banyosu Zararları ve Faydaları Nelerdir?

Buhar banyolarını rahatlatıcı ve dinlendirici bir aktivite olarak düşünebilirsiniz. Bu kesinlikle doğrudur, ancak göz ardı etmemeniz gereken bir dizi avantaj da vardır. Özellikle de cilt ve genel sağlık için faydaları oldukça fazladır. İşte buhar banyosu nedir, buhar banyosu zararları ve faydaları ile ilgili sorularınızı cevaplayabilecek kapsamlı bir rehber.

Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar, buhar banyosunun bilinenden çok daha fazlasını içerdiğini göstermektedir. Yani evet, bu sıcak aktivite sadece sizi rahatlatıp gevşetmekle kalmaz, aynı zamanda tıkalı sinüsleri açmak, kan dolaşımını iyileştirmek, cildi temizlemek, sivilceleri önlemek ve kas ağrılarını azaltmak gibi pek çok fayda sağlayabilir.

Himalaya Tuzunun 3 Şifalı Özelliği – Himalaya Tuzunun Yararları ve Zararları

Buhar Odası Nedir?

Buhar banyosu zararlarına ve daydalarına geçmeden önce ne olduğuna bakalım. Buhar odası denilince herkesin aklına farklı bir ortam gelir. Peki buhar odası nasıl yapılır? Buhar banyosu yapmak, evde sıcak banyo yapmaktan çok farklı değildir. Yani ihtiyacınız olan şey, sizi yakmadan cildinize nüfuz edebilen yoğun bir buhar atmosferidir.

Evinizin banyosunda bu ortamı yaratabilir veya hamamlarda, kaplıcalarda, bazı otellerde ve spor salonlarında bulunan buhar odalarına girerek bu sıcak aktivitenin iyileştirici etkilerinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca ev ortamınızda birkaç litre sıcak suyu bir kaba döküp bir havlu ile başınızı örterek yüz buhar banyosu yaptırma seçeneğiniz de bulunur. İsterseniz sıcak suya en sevdiğiniz doğal yağlardan birkaç damla ekleyin. Buhar banyosu sonra yüz peelingi veya doğal bir yüz maskesi uygulayabilirsiniz.

Buhar odası sizin için çekici bir fikirse, faydaları hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Yazının geri kalanında buhar banyosunun potansiyel zararlarıyla cilde ve genel sağlığa olan katkılarını listeledik.

Buhar Banyosu ve Sauna Arasındaki Fark Nedir?

Buhar odaları ve saunalar aynı görünse de ısı kaynaklarında farklılıklar vardır. Fin hamamı olarak da bilinen saunalar soba, sıcak taş ya da doğalgaz gibi kaynakların verdiği kuru ısı ile ortamı ısıtır ancak odadaki sıcak taşların üzerine bir miktar su dökülerek nem oluşturulabilir. İç mekanda genellikle ahşap zeminler vardır.

Buhar banyoları ise adından da anlaşılacağı gibi kaynayan suyun oluşturduğu buhar sayesinde içini ısıtır. Duvarlar ve koltuklar neme dayanıklı mermerle kaplanmıştır. Genel olarak, buhar odalarının sıcaklığı yaklaşık 43 santigrat derecedir (110 derece Fahrenheit). Her ikisi de rahatlama ve rahatlama gibi benzer faydalar vaat etse de buhar odasının faydaları saunadan daha fazladır. Çünkü buhar banyolarının sağlığa olan faydalarının sırrı nemdir.

Buhar Banyosu ve Sauna Arasındaki Fark Nedir?Pin

Buhar Banyosunun Avantajları Nelerdir?

Buhar banyosu zararlarından hemen önce şifalarından bahsedelim. Sağlığınız için terlemeye hazır mısınız? İşte buhar banyosunun faydaları;

Buhar banyosu oldukça etkili bir cilt temizleyicidir. Yağ bezlerinin aşırı yüklenmesi sonucu oluşan yağlı cilt, genellikle akne ve siyah noktalarla ilişkilendirilir. Bunun nedeni ölü cilt hücrelerinin ve yağın gözenekleri tıkamasıdır. Bu olduğunda siyah noktalar ortaya çıkar ve bölgede bakteriler çoğalınca iltihaplı sivilceler oluşur. Buhar, tüm bu senaryoların önüne geçebilen, tıkanmış cilt gözeneklerini açan etkili bir araçtır. Siyah noktalardan, yüzdeki ve sırttaki sivilcelerden kurtulmak ve harika bir cilt temizliği için buhar banyosuna şans verilmesi önerilir.

Burun Tıkanıklığını Giderir

Soğuk algınlığının en yaygın semptomlarından biri de burun tıkanıklığıdır. Bu oldukça sinir bozucu bir durumdur. Çünkü sıcak bir duştan sonra herkes kendini daha iyi hisseder. Bunun nedeni, buharın balgamı gevşeterek hava yollarını açmasıdır. Öte yandan yüksek ateşi olanlar buhar odasına girmemelidir.

Saç Dökülmesi Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Egzersiz Sonrası Ağrıyı Hafifletir

Bir egzersiz meraklısı değilseniz, topallık veya et kesilmesi olarak bilinen kas ağrısı, ara sıra egzersiz yaptıktan sonra gününüzü bir kabusa çevirebilir. İyi haber şu ki, sıcak buhar kaslarınızı gevşetecek ve sinir uçlarınızı sakinleştirerek ağrının şiddetini önemli ölçüde azaltacaktır. Bu yüzden egzersiz yaptıktan sonra buhar banyosu yapmak her zaman iyi bir fikirdir.

Stresi Azaltır

Buhar odasında kalmanın stresinizi azaltabileceğini biliyor muydunuz? Buhar banyosu, vücut tarafından üretilen ve stres seviyenizi belirleyen kortizol hormonunun daha az salınmasına neden olabilir. Kendinizi gergin hissettiğinizde, buhar banyosu hem fiziksel hem de zihinsel olarak rahatlamanıza ve gevşemenize yardımcı olacaktır.

Kan Dolaşımını İyileştirir

Buhar banyosunun bir diğer faydası da kan dolaşımını iyileştirmesidir. Temmuz 2012’de yapılan bir bilimsel araştırma, nemli ısının küçük kan damarlarını veya kılcal damarları açarak dolaşımı iyileştirdiğini öne sürmüştür. Ayrıca böbreküstü bezleri tarafından üretilen ve kan basıncını düzenleyen aldosteron adlı bir hormonun salınmasına da yardımcı olur.

Yüksek tansiyon bu şekilde düşürülebilir, ancak risklerin faydalardan daha ağır basabileceğini anlamak önemlidir. Aslında, bu aktivite sıcak çarpması, artmış kalp atış hızı ve bayılma gibi potansiyel risklerle birlikte gelir. Bu nedenle kalp ve damar hastalığı olan kişilerin buhar banyosundan kaçınması uygun olacaktır.

Buhar Banyosunun Avantajları Nelerdir?Pin

Toksinlerin Atılmasına Yardımcı Olur

Terleme, toksinleri vücuttan atmanın iyi bir yoludur. Buhar kişiyi terletip toksinleri atar ve cilt gözeneklerinin parlamasını sağlar. Bunun için yaklaşık 20 dakika buhar banyosunda oturmanız yeterlidir.

Buhar Banyosunun Diğer Avantajları

Buhar banyosu; cildinizi yumuşatır, tıraşı kolaylaştırır, gece rahat uyuyabilmeniz için uykuya dalmanıza yardımcı olur, kaslarınızı gevşetir ve esnekliğinizi artırır. Ayrıca partnerinizle ya da bir arkadaşınızla buhar odasında vakit geçirmek oldukça keyifli bir aktivite olacaktır.

Buhar Banyosu Zayıflatır Mı?

Buhar banyosunun kilo vermenize yardımcı olabileceğini duyduysanız, bu haberden memnun kalmayabilirsiniz. Buhar banyosu bir kilo verme yöntemi değildir!

İnsanların buhar odaları ve saunalar gibi terleme yöntemlerinin kilo verdirdiğini iddia etmelerinin temel nedeni, vücudunuzun su kaybetmesidir. Sıcak bir ortamda terleyerek kaybettiğiniz su terazide daha düşük bir rakam görmenize neden olur ama bu sizi zayıflattığı anlamına gelmez.

Buhar Banyosu Zararları ve Riskleri Nelerdir?

Buhar banyosunun vücuda faydaları oldukça fazladır. Buhar banyosunun faydaları baştan çıkarıcı olsa da herkes için olmayabilir. Şimdi de buhar banyosu zararlarını ve risklerini sıralamalıyız. İlk olarak, kaplıcalar veya hamamlar gibi halka açık buhar odaları mikropları ve bakterileri barındırabilir. Bu tür organizmalar nemli ortamları tercih eder.

Düşündüğünüzden daha fazla terleseniz bile dehidrasyon riskiyle karşı karşıyasınızdır. (Vücudun emdiğinden daha fazla suyun kaybedildiği bir durum). Ayrıca buhar banyosu bazı insanlar için riskler taşır.

buhar banyosu bazı insanlar için riskler taşır.Pin

Buhar banyosu yapmak için riskliler grubundaki kişileri aşağıda listeledik.

  • Hamileler
  • Kalp sorunu olanlar
  • Yüksek tansiyonu olanlar
  • Epilepsisi olanlar
  • Yardıma ihtiyacı olan yaşlılar

Yukarıda belirtilen kişiler buhar odasına girmemelidir. Bunun dışında buhar banyosu hemen hemen herkes için güvenli kabul edilir. Ancak birkaç detaya dikkat etmekte fayda var. Ayaklarda olan bakteriler buhar odaları gibi nemli ortamlarda kolayca bulaştığından kendi terliklerinizi kullanmak önemlidir. Ayrıca buhar odasında 15-20 dakikadan fazla kalınmaması ve öncesinde bol bol su içilmesi gerekir.

Yorum yapın