3 Beyazın En Tehlikelisi Olan Tuzun Zararları Nelerdir?

Yemeklerimizin olmazsa olmazı tuzdur. Tat alma reseptörlerini harekete geçiren tuz, yemeklerden daha iyi keyif almamızı ve yemeklerden keyif almamızı sağlar. Bu yüzden kimse tuzsuz yemek yemek istemez. Ancak tuz kullanırken aşırıya kaçmamak çok önemlidir. Aşırı tuz kullanımının vücuda birçok zararı vardır. Tuzun ne kadar zararlı olduğunu öğrendiğinizde yemeklerinizde fazla tuz kullanmaktan korkar hale geleceksiniz. Bu yazımızda tuzun zararlarını konuşuyoruz.

Sosyal Medyanın Olumlu ve Olumsuz Yönleri Nelerdir?

Tuzun Sağlığa Etkileri Nelerdir?

Çoğu gıdada bulunan tuz, vücudun nemli kalmasında önemli bir rol oynar. Kan basıncını ve vücuttaki sıvı dengesini düzenler. Aşırı tuz tüketimi vücut dengesini bozarak rahatsızlıklara ve hastalıklara neden olabilir. Peki bu rahatsızlıklar ve hastalıklar nelerdir? İşte tuzun zararlarını sizler için listeledik.

  1. Yüksek Tansiyona Neden Olur
    Çok fazla tuz tüketiminin yüksek tansiyona bağlı kalp ve damar hastalığına neden olabileceği bilinmektedir. Çünkü tuz, kan basıncını artıran renin-aldosteron adı verilen bir hormon sistemini uyarır. Kan basıncında ani yükselmelere neden olur. Bu nedenle uzmanlar kesin ve net uyarılarla tuzun tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.
  2. İnme ve Felç Riskini Artırır
    Tuz, tansiyonu yüksek olan hastalarda da tedavinin etkisini azaltır. Tedavisi yapılmayan yüksek tansiyon çeşitli sağlık problemlerine neden olur. Bunlardan en ciddi olanı inme ve inmedir. Yüksek miktarda tuz tüketmek, kişinin tansiyonu yüksek olmasa bile inme ve inme riskini artırabilir.
  3. Ödemi Artırır
    Tuz veya sodyum suyu çeker. Aşırı tuz tüketimi vücutta ödem birikmesine neden olur. Böylece vücut suyu kullanamaz ve de daha fazla suya ihtiyaç duyar. Her zaman tuzdan daha fazla su tüketin. Vücutta su tutulması iç kulak basıncını artırabilir ve de çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilir.
  4. Kemik Erimesine Neden Olur
    Aşırı tuz tüketimi kemiklerin zayıflamasına neden olur ve osteoporozu da destekler. Özellikle ergenlik döneminde aşırı tuz tüketimi, yaşla birlikte osteoporoz riskini artırır. Tuz alımını azaltmak kemik sağlığı için hayati önem taşır.
  5. Mideye Zarar Verir
    Tuzun ne kadar güçlü ve aşındırıcı olduğu tahmin edilebilir bir gerçektir. Bu ilaç mideye de zararlıdır. Çok fazla tuz mide astarına zarar verir. Mide bakterilere ve kanserojenlere karşı çok hassas hale gelir ve bunun sonucunda ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.
  6. Böbrek Sağlığının Bozulması
    Tuzun zararları denilince akla ilk gelen organ böbrektir. Bunun nedeni böbreklerin vücuttaki tuz dengesinde rol oynamasıdır. Çok fazla tuz alınırsa böbrekler su-tuz dengesini sağlamakta zorlanır ve bir süre sonra işlevleri bozulur. Böbrek sağlığı için tuz tüketimine dikkat etmek gerekiyor.
  7. Kalsiyum Kaybı
    Aşırı tuz tüketimi idrardaki kalsiyum miktarını artırır. Vücut, ihtiyacı olduğunu düşündüğü kalsiyumu artık ememez. Bu da esas olarak kemiklerde, kaslarda, tırnaklarda, deride ve dişlerde sorunlara neden olur.
  8. Bağırsak Fonksiyonunu Bozar
    Aşırı tuz tüketimi bağırsakların çalışmasını da engeller. Besinlerin besinlerden emilimi azalır. Bağırsak fonksiyonunun bozulması ile birlikte vitamin eksiklikleri ve bağırsak rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.
Tuzun zararlarıPin
Photo by Faran Raufi on Unsplash

Sık Sorulan Sorular

Tuzun zararları ile ilgili en sık sorulan soruları sizler için derledik.

Tuz Tüketimini Azaltmak İçin Ne Yapılmalı?

Dünya Sağlık Örgütü, gün içinde 5 gramın üstünde tuz tüketilmemesini tavsiye ediyor. Ancak pişirme sırasında ve sonrasında bulaşıkların üzerine serpilen tuz ile bu oran aşılmakta ve tuz bağımlılığı gelişmektedir.

Daha az tuzlu veya tuzsuz yiyecekler yemek bir alışkanlık haline gelebilir. Dilin üzerindeki tomurcuklar tuzsuz pişirilen yemeklerin tadına alışabilir ve daha lezzetli olabilir.

Uzmanlar, yaklaşık olarak bir ay sonra insan vücudunun tuzsuz yapılan yemeklere alışabileceğini ve de fazla tuzun sebep olduğu yüksek tansiyon, beyin tıkanıklığı, felç, kalp yetmezliği ve de kalp krizi riskini azaltabileceğini söylüyor.
Tuz tüketimini azaltmak için öğünleri tuzsuz hazırlamak ve sofrada tuzu kontrollü bir şekilde eklemek, sodyum içeriği azaltılmış ürünler almak, bol su tüketmek, meyve ve sebze tüketimini artırmak, yıkayarak konserve kullanmak gerekir. Daha sağlıklı bir yaşam için taze ürünler tüketmek ve cips gibi aşırı tuzlu atıştırmalıklardan kaçınmak gerekir.

Tuz Tüketimini Azaltmak İçin Ne Yapılmalı?Pin
Photo by Maksym Sirman on Unsplash

En Sağlıklı Tuz Hangisidir?

Deniz ve kaya tuzu en sağlıklı tuzlar arasındadır. İyot içeren tuzlar insan sağlığına daha büyük katkı sağlar. Vücudun günlük iyot ihtiyacı çok az bir miktar tuz tüketilerek karşılanabilir. Ancak çok fazla tuz tüketmemek önemlidir. Her türlü tuzda aşırı tuz tüketimi bazı sorunlara neden olabilir. Fazla tüketim tuzun zararlarına davetiye çıkarmaktadır.

Tuz En Çok Hangi Organa Zarar Verir?

Tuz en çok böbreklere zarar verir. Çünkü böbrek tuzun yüzde 99’dan fazlasını emer ve tuzu dengelemeye çalışır. Çok fazla tuz tüketilirse böbrek zarar görür. İşlevi azalan böbrekler vücuttaki dengeyi sağlayamaz ve kirleticileri filtre edemez. Bu ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Hiç Tuz Yememek Kötü Mü?

Tuzu tamamen bırakmak değil, azaltmak gerekiyor. Tuzun zararları olsa da hiç kullanılmaması da doğru değildir. Tuz yenilmezse kan sodyum seviyeleri düşer ve bu da dehidrasyona neden olabilir. Sonuç olarak, kolesterol seviyesi de yükselir. Ayrıca günlük iyot ihtiyacı da tuzdan karşılanmaktadır. Tuz alımı kesildiğinde kas güçsüzlüğü ve yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Pin
Photo by Storiès on Unsplash

Tuz Beyne Zarar Verir Mi?

Aşırı tuz tüketimi tansiyonu yükseltmesi sebebiyle beyne de zarar verebilir. İnme ve inme gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Ancak kalp, böbrek ve beyin gibi organlar zarar görebilir ve birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Çok fazla tuz tüketimi yapmak tüm vücudu etkileyen kötü bir alışkanlıktır.

Vücuttaki Fazla Tuz Nasıl Atılır?

Vücuttaki fazla tuzu atmanın etkili yollarından biri de bol su içmektir. Kandaki fazla sodyum su ile temizlenebilir. Ayrıca spor yapılarak terlemek de tuzu vücuttan atmanın bir diğer yoludur. Egzersizden sonra potasyumdan zengin besinler yerseniz vücuttaki tuz dengesini sağlarsınız.

Tuz Yerine Ne Kullanabiliriz?

Yemeklerde tuz kullanmak yerine baharatları tercih edebilirsiniz. Kekik, kimyon, zerdeçal ve karabiber gibi baharatlar yemeğe lezzet katması sebebi ile tuzun yerini alabilir. Sarımsak da tuzun en iyi alternatiflerinden biridir. Sarımsağın keskin olan tadı ağızda tuzlu bir his yaratır ve de yemeğe lezzet katar.

Yorum yapın

1