Şeker Hastalığı Belirtileri

Şeker hastalığı tedavisi ömür boyu süren ve hastalığın başlangıcından itibaren düzenli bir diyet programı uygulamayı gerektiren tehlikeli bir hastalıktır. Şeker hastalığı Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki farklı şekilde ortaya çıkar. Bu yazımızda Şeker hastalığı belirtileri, şeker hastalığının tipleri, diyabetin kimlerde görüldüğünü ve şekeri düşüren aktiviteleri inceleyeceğiz.

Tip 1 Şeker Hastalığı Nedir?Pin

Öksürük Neden Olur? Öksürük Nasıl Geçer

Tip 1 Şeker Hastalığı Nedir?

Bebeklik çağından kendini belli edebilir. Çocukta kilo kaybı iştahsızlık yorgunluk en tipik bir belirtileridir. Şeker hastalığının Tip 2 versiyonu ise zamanla ortaya çıkar. Önce gizli şeker olarak tabir edilen daha hafif semptomları olan bir hastalık olarak başlar. Hasta Bunun farkına varıp tedavi ve diyet programına başlarsa ilerleme durdurulabilir ya da yavaşlatılabilir.

Tip 2 Şeker Hastalığı Nedir?

Sağlıksız beslenme, Aşırı kilo alımı, hareketsiz yaşam, karbonhidrat ağırlıklı aşırı beslenme gibi faktörler nedeniyle erkek ve kadınlarda 40 yaşından sonra ortaya çıkabilir. Şeker hastalığı belirtileri ilk birkaç ayda ortaya çıkmasa da vücudun yeteri kadar insülin salgılamaması nedeniyle, kan sıvısında glikoz yani şeker molekülleri yoğun olarak bulunur. Çünkü glikozun hücrelere geçişini sağlayan esas hormon insülin olduğu için ve insülin salgılanması yetersiz olduğu için bazı durumlarda yeterli iken işlevsiz olduğu için kan içerisinde yoğun bir şekilde şeker molekülleri bulunmaya başlar.

Glikoz moleküllerinin karnımızdaki seviyesi aç iken 80 miligram / desilitre; tok iken 100 miligram / desilitre seviyesini aşmamalıdır. Bu seviye şeker hastalarında 200 Hatta 300 miligram / desilitre seviyesinde seyreder. Kanın bu kadar şekeri içermesi, hem kalbin iyi derecede pompalama performansını düşürür hem kılcal damarların tıkanmasına yol açar. Böbrekler iyi derecede çalışmaz ve karaciğer bundan zarar görür. Şeker hastalığı çok sinsi ilerleyen ve bazı kimselerde hiç belirti ortaya çıkarmayan bir hastalıktır.

Şeker Hastalığı Belirtileri Kimlerde Görülür?Pin

Şeker Hastalığı Belirtileri Kimlerde Görülür?

Normalde Sağlıklı bir insanın kanındaki şeker miktarı, 120 miligram / desi litre oranını aşmamalıdır. Şeker hastalığı belirtileri çıkmadan önce mutlaka kandaki şeker oranının ölçülmesi ve durumun değerlendirilmesi gerekmektedir. 40 yaşını aşmış olan herkes şeker hastası olabilir, obezite rahatsızlığı olan insanların yüzde 90’ı potansiyel şeker hastasıdır. Aşırı karbonhidrat tüketenler, Amerikan tarzı beslenmeyi alışkanlık haline getirenler, spor yapmayanlar, tüm günü ofiste hareketsiz geçirenler şeker hastası adayıdır.

Genel şeker hastalığı belirtileri, sık ağız kuruluğu, sık sık su içme isteği, gece sık sık idrara çıkma, çok yemek yense dahi, kişinin aç hissetmesi, aşırı yorgunluk, uyuklama, konsantre olamama, baş dönmesi, baş ağrısı, ensede ağrı, halsizlik gibi belirtiler çok yaygındır. Şeker hastalığı belirtilerinden biri varsa ve yukarıdaki risk grubunda iseniz, mutlaka kan şekerinizi ölçün. Evde kan şekeri ölçmenize yarayan basit elektronik ölçüm cihazları ve ölçüm çubukları ile açken ve tok iken şekerinizi ölçebilirsiniz. Şekeriniz, 120 mg/dL üzerinde ise, mutlaka doktora gidin. Şekeri düşürmek için kendinizin de yapabileceği aktiviteler vardır.

Şekeri Düşüren AktivitelerPin

Şekeri Düşüren Aktiviteler

Günde 30’ar dakika 2 seans yürüyüş yapın. 45 dakika yürüyüş, kan şekerini 50-60 mg/dL oranında düşürür. Hızlı yürümeniz gerekmez, sadece hareket ettiğiniz için, kandaki şeker, kaslarınız için hızla harcanmaktadır. Yürüyüş egzersizi bu yüzden kan şekerini düşürür. Bol su içmek kan şekerini düşürür.

Şeker hastalığı belirtileri varsa, böbreklerinize zarar vermeden önce, idrarda protein kaçağını tahlillerle araştırın. Beyaz ekmek, toz-küp şekeri hayatınızdan tamamen çıkarın. Kanda şeker birikmesini önlemek için, az karbonhidrat tüketin. Meyvelerde de şeker vardır ve üzüm- karpuz gibi meyveleri tüketmeyin. Şeker hastalığı belirtileri birçok kimsede gözle görülür bir şekilde ortaya çıkmaz. Bu yüzden bana bir şey olmaz yanılgısına düşmeyin.

Kalp krizini tetikleyen, damarları sertleştiren, kanı çamurlaştıran şeker hastalığı çok ciddiye alınmalıdır. Ciddiye alınmazsa, 3-5 ay içinde böbrekler, geri dönülmez şekilde hasar görebilir. Karaciğer yağlanması nedeni ile karaciğer fonksiyonlarını yerine getirmemeye başlar. O yüzden aşırı karbonhidrat ve aşırı yemek, hayatı kısaltan en önemli faktörlerdir. Şeker hastalığı gelmişse, yapılacak en iyi şey, lokmalarınızı saymak, yediklerinizi ince eleyip sık dokuyarak yemek, günlük egzersizleri yapmak ve ilaçları düzgün alarak günde 2 kez şekeri ölçmek, stres yapmamaktır. 3 ayda bir dahiliye doktorunuza görünerek, böbrek ve karaciğerin durumunu da takip etmeniz önerilir.

Yorum yapın