Şeker Bağımlılığı Nedir? Nasıl Yenilir ve Tedavi edilir?

İçeriğimizde çağımızın en büyük sorunlarından biri olan şeker bağımlılığının belirtilerini, bunlardan kurtulmanın yollarını ve tedavisini bulacaksınız. 

Son zamanlarda tüm dünyada kaygı uyandıran şeker bağımlılığı, tatlı yiyecek ve içeceklere yönelik psikolojik bir sorun haline geldi. Uyuşturucu ve alkol kadar bağımlılık yapabilen şeker, aklınıza bile geldiğinde dopamin salgılamanıza neden olur. Şeker bağımlılığı hakkında bilmeniz gerekenlere bu içeriğimizde yer verdik.

3 Beyazın En Tehlikelisi Olan Tuzun Zararları Nelerdir?

Şeker bağımlılığı nedir?Pin
Photo by Rod Long on Unsplash

Şeker Bağımlılığı Nedir? 

Kek, soğuk içecekler, kahve ve benzeri birçok gıdanın şeker oranı yüksektir. Bu nedenle hayatımızın hemen her alanında yer alan şekerden uzak durmak neredeyse imkansız görünmektedir. Bireyin şeker tüketimini kontrol ve dengede tutamaması olarak tanımlanan şeker bağımlılığı, sağlığımızın giderek daha fazla bozulmasına neden olur. 

Şeker tüketmeyi bıraktıktan sonra vücudunuzdaki hormon seviyeleri değişir. Sadece birkaç saat içinde insülin seviyeniz düşecek ve vücudunuzun yağ yakma hızı artacaktır. Birkaç gün sonra lipid ve trigliserit düzeyleriniz düşecek ve şeker ihtiyacınız azalmaya başlayacak. Ancak unutulmamalıdır ki şekere her zaman ihtiyaç vardır ve bu ihtiyaç meyve ile kapatılabilir. 

Şeker Bağımlılığının Belirtileri 

Şeker bağımlılığı bazı belirtilerle kendini gösterir. Bunlar, şeker tüketilmediğinde ortaya çıkan istek, yorgunluk, kaygı, baş ağrısı, suçluluk, sinirlilik, mide bulantısı, uykusuzluk, kas ağrısı ve şişkinliktir. 

Şeker tüketmeyi bıraktığınızda yukarıdaki belirtileri görüyorsanız siz de şeker bağımlısısınız demektir.  Bu durumda bir an önce şeker detoksuna başlamanız gerekir. Şeker yerine kullanabileceğiniz proteinler sayesinde bu hastalıktan kurtulabilirsiniz. 

Şeker Bağımlılığına Ne Sebep Olur?

Araştırmalar, şeker tüketmenin beyni iyi hissettiren hormonlar olan serotonin ve dopamin hormonlarının üretimini artırdığını göstermiştir. Bu da bazı insanlarda bir tür bağımlılığa yol açar. Gün içinde sık sık şekerli yiyecekler yerseniz şeker bağımlısı da olabilirsiniz. 

Şekerin getirdiği haz bizi kutlama, ödüllendirme ve rahatlama için şekere yönelmeye iter. Bu da bir süre sonra şeker bağımlılığı dediğimiz şeyin ortaya çıkmasına neden olur.

Şeker Bağımlılığına Ne Sebep Olur?Pin
Photo by Joanna Kosinska on Unsplash

Şeker Bağımlılığı Nasıl Yenilir? 

Şeker bağımlılığını yenmek için detoks yapmalıdır. Önce 3 günlük bir hedef belirleyerek detoksunuza başlayın. Bu süre zarfında bol bol sebze yiyin. Aynı zamanda mısır, tatlı patates ve bezelye gibi sebzelerden de bu süre zarfında uzak durmalı, şekerli meyveler de hiçbir koşulda yenmemelidir. 

Bu 3 günlük hedefi başarıyla tutturursanız şeker bağımlılığından kurtulmanın en büyük adımını atmış olacaksınız. Şekersiz 3 günün ardından, az sonra yiyeceğiniz meyve ve tatlılardan eskisi kadar zevk alamayacaksınız. 

Şeker Bağımlılığı Tedavisi 

Şeker bağımlılığını tedavi etmek istiyorsanız katı bir diyet hazırlamalısınız. Bu diyet ayrıca kahvaltıda protein ve sebze ağırlıklı bir diyet içerir. Sabahları asla nişastalı yiyecekler veya tatlılar yemeyin. Güne tatlıyla başlamak, gün boyu canınızın tatlı çekmesine neden olabilir. 

Meyve aslında bir tatlıdır. Bu yüzden meyve yerken protein de ekleyin. Süt, kuruyemiş veya yoğurt ekleyebileceğiniz protein türleridir. Acıktıysanız ve canınız şeker çekiyorsa, protein kaynaklarına geri dönün. Sebze ve tam tahıllı ekmekleri tercih edebileceğinizi de belirtelim. 

Şeker bağımlılığı tedavisiPin
Photo by Jason on Unsplash

Amalgam Dolgu Zararlı Mı? Amalgam Dolgunun Olumsuz Yönleri

Sık Sorulan Sorular 

Şeker bağımlılığı ile ilgili sık sorulan soruları sizler için derledik. 

Şeker Bağımlılığını Nasıl Yenilir? 

Şeker bağımlılığından kurtulmak istiyorsanız kahvaltıda tatlı yiyin, öğüne salata ile başlayın, meyve tatlısı seçin, ara öğün olarak çiğ badem yiyin, bol protein tüketin, kahveden uzak durun. Bu önerileri uygulayarak şekerden kurtulabilirsiniz. 

Şeker Bağımlılık Yapar Mı? 

Şeker bağımlılık yapan bir maddedir. Şeker tüketildiğinde beynimizde mutluluk hormonu üretimi artar.  Bu bize ani de olsa bir neşe duygusu verir. Bu nedenle şeker tüketimini arttırırız. Bu bir bağımlılığa neden olur. 

Şekeri bırakmak Kaç Gün Sürer? 

Şekeri bırakmanın kaç gün sürdüğü kişinin bünyesine göre değişir. Ancak çoğu insan 5 gün içinde bu hastalıktan kurtulur. 5 gün boyunca şekerli hiçbir şey yemeyin. 5. günden itibaren şeker yememenin neden olduğu gerginlik, ruh hali dalgalanmaları ve baş ağrıları ortadan kalkar. 

Pin
Photo by Alexander Grey on Unsplash

Şeker Nasıl Bağımlılık Yapar? 

Şeker mutluluk hormonu dediğimiz serotonin hormonunun salınımını artırma işlevine sahiptir. Yani şeker tükettiğimizde bir haz duygusu yaşarız. Rahatlamak ve kendimizi ödüllendirmek istediğimizde bu zevk duygusundan yararlanırız. Bunu sürekli yaptığımızda şeker bağımlılığı oluşur.

Beyin Neden Şeker İster? 

Bir hücre veya organın çalışabilmesi için bir enerji kaynağına sahip olması gerekir. Beynin ihtiyaç duyduğu enerji kaynağı şekerdir. Beyin hücreleri söz konusu olduğunda, şekere olan ihtiyaç hiç olmadığı kadar artıyor.

Şekeri Tamamen Bırakırsak Ne Olur? 

Şekeri hayatınızdan tamamen çıkardığınızda yorgunluk, kramp, mide bulantısı ve şiddetli baş ağrıları gibi belirtiler yaşarsınız. Ancak bu belirtiler kısa sürede kaybolur. 

Her Gün Tatlı Yenilir Mi? 

Çoğu insanın günlük beslenme düzeninin bir parçası olan tatlılar, sadece enerji sağlamakla kalmaz, aynı zamanda diyete sadakati de artırır. Ancak tatlılar her gün yenmez. Özellikle şeker diyeti yapıyorsanız, tatlı yemeyi uzun süre ertelemek zorunda kalacaksınız. Ancak kilo verme diyetleri yapıyorsanız küçük tatlı kaçamaklar yapabilirsiniz. 

Yorum yapın

1