Kapalı bir alanda bulunmamaya neden olan klostrofobinin nedenlerini, klostrofobi belirtileri nelerdir semptomlarını, ortadan kaldırma ve tedavi etme yollarını kapsamlı bir şekilde araştırdık.
Küçük alanlarda, asansörlerde, kapalı alanlarda ve kalabalık ortamlarda bulunma korkusuna neden olan klostrofobi, bir an önce tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Aksi takdirde birçok ruhsal sorunla karşılaşabilir ve hayatımızı kısıtlamak zorunda kalabiliriz. 2023’te popüler olan klostrofobi hastalığı ile ilgili bu içeriğimizde Klostrofobi nedir? Klostrofobi neden olur? Nasıl geçer? Tedavisi nedir? gibi sorulara cevap veriyoruz.
Araknofobi Nedir? Örümcek Korkusu Belirtileri ve Tedavisi
Klostrofobi Nedir?
Klostrofobi belirtileri nelerdir sorusuna cevap vermeden önce ne olduğunu inceleyelim. Toplumdaki çoğu insan kapalı alanlardan korkar. Bu durumun sebebi klostrofobidir. Bu fobisi olan kişiler genellikle dar ve küçük alanlara girmekten korkarlar. Bu tarz kapalı alanlara girdiklerinde panik atak geçirerek boğulacaklarını düşünürler. Tetikleyiciler genellikle çocukluktaki travmatik deneyimlerdir.
Klostrofobisi olan kişiler genellikle şiddetli kaygı bozukluklarından mustariptir. Bu insanlar son derece gergin ve yüksek düzeyde kaygıya sahipler. Fobinin şiddeti ve derecesi kişiden kişiye değişir. Buna bağlı olarak kişilerin yaşadığı sorunlar da farklıdır.
Klostrofobi Belirtileri Nelerdir?
Klostrofobisi olan kişilerde bazı belirtiler görülür. Terleme, çarpıntı, titreme, boğulma hissi, nefes darlığı, bayılma, uluma atakları, vücudun farklı bölgelerinde karıncalanma ve uyuşma bu durumun belirtileridir.
İçerideki insanlar yukarıda listelenen semptomlardan bir veya daha fazlasını yaşıyorsa, klostrofobiden mustarip olabilirler. Bu durumlarda en kısa sürede bir uzmana görünmelisiniz. Tedavi edilmediği sürece rahatsızlık hayatınızı kısıtlamaya kadar farklı sorunlara yol açacaktır.
Klostrofobi Neden Olur?
Klostrofobinin tek bir nedeni yoktur. Ancak genellikle çocukluk ya da ergenlik döneminde yaşanan durumlar nedeniyle ortaya çıkar. Bu fobinin ana kaynağı genellikle çocuğun cezalandırmak için bir odaya kapatıldığı ve benzeri durumlardır.
Ebeveynlerin veya ailedeki kardeşlerin aşırı kaygı duyması, korkularını kontrol edememesi veya klostrofobi gibi durumlar da çocuğu etkiler. Bu durumlar klostrofobiye zemin hazırlayan faktörlerdir.
Klostrofobi Tedavisi
Bireyin hayatını olumsuz etkileyen ve sınırlayan bu hastalık bir an önce tedavi edilmelidir. Fobiler zihinsel bozukluklardır. Bu nedenle uzman bir psikolog tarafından tedavi edilmelidir. Bununla birlikte, her şeyden önce, birey rahatsızlığını kabul etmelidir.
Tedavi öncesi kaygının ne zaman başladığı, hangi durumların kaygıya neden olduğu, hangi belirtilerin ne sıklıkla gözlendiği incelenmelidir. Bu durumlar tedaviye yardımcı oldukları için büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle incelenmeli ve belirlenmelidir.
Psikoterapi genellikle klostrofobi tedavisinde kullanılır. Terapinin amacı kaygı uyandıran durumları ortadan kaldırmak, kaygıyı azaltmak ve sonlandırmaktır. İnsanların korkularını yenmeleri için onları korkutan durumlarla yüzleşmeleri gerekir.
Terapi mutlaka uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Bilinçsiz yüzleşmeler kişilerin hastalığının daha da ilerlemesine ve daha büyük sorunlara neden olabilir. Terapi sırasında korkuyu yenmek için egzersizler yapılır. Korkularla yüzleşmek, korkularla baş etmek ve düşünceleri kontrol etmek dikkatle yapılır.
Ayrıca bireye nefes ve gevşeme egzersizleri öğretilir. Bazı durumlarda, bu hastalık depresyon veya kaygıya da neden olabilir. Farklı hastalıklarda ek ilaç tedavisi başlanması mümkündür.
Olumsuz Şartlarda Bile Başarılı Olan Kişilerin 6 Özelliği
Korkuyu Yenmenin Yolu
Bu yönteme alışma da denilebilir. Sadece ileri derecede klostrofobisi olmayan kişilerde ve bir uzman gözetiminde kullanılmalıdır. Kişi asansöre binmekte tereddüt ediyorsa, önce kabul etmesine ve üstesinden gelmek için pratik yapmasına izin verilir.
Hastaya egzersiz benzeri görevler verilir. Örneğin bir tünelde yürümek, belirli bir ortamda bir süre kalmak. Hastanın görevlerini hemen yapması beklenmez ancak zamanla tamamen yetenekli hale gelir.
Bundan sonra ikinci bir görev verilebilir. Doktor, hastanın asansöre binme sürecini tamamlayabileceğine karar verirse ikinci bir göreve gerek kalmadan kendi kontrolünde asansöre binmesine izin verecektir. İlk deneme zor olsa dahi zaman içinde hasta korkusunu yener.
İlaç Tedavisi
İlaç tedavisi son adım olarak kabul edilebilir. Hasta sık sık panik atak geçiriyorsa ve bu ataklar nedeniyle günlük hayata ayak uyduramıyorsa kontrollü olarak ilaç tedavisine başlanmalıdır. Ruhsal bozuklukların tedavisinde kullanılan ilaçların riskleri göz önünde bulundurulmalı ve buna göre tıbbi gözetim altında kullanılmalıdır.
Klostrofobiniz Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Klostrofobiniz olup olmadığını anlamanın tek yolu, herhangi bir semptomunuz olup olmadığını bilmektir. Klostrofobi belirtileri nelerdir diye öğrenip belirtilerine bakmalıyız. Kapalı alanlara girerken terleme, titreme, nefes darlığı, boğulma hissi, kalp atış hızında artış, göğüs ağrısı, midenizde kelebekler uçuşması ve sıcak basmaları yaşıyorsanız, klostrofobiniz var demektir.
Klostrofobiyi Yenmeye Ne Yardımcı Olur?
Önce klostrofobi belirtileri nelerdir onları tespit etmek gerekiyor, klostrofobi belirtilerinin kendimizde olduğunu düşünüyorsak tedavi için bir uzmana danışmamız gerekiyor. Klostrofobi, uzman bir psikolog tarafından tedavi edilebilir. Klostrofobiyi tedavi etmek için doktorlar genel olarak bilişsel davranışçı terapi yöntemini kullanırlar. Ayrıca hastanın durumuna göre antidepresanlar ve anksiyete bozukluklarını giderici ilaçlar da kullanılabilir.
Klostrofobi Zihinsel Bir Hastalık Mı?
Klostrofobi zihinsel bir hastalıktır, ancak bizi fiziksel olarak da etkiler. Klostrofobinin fiziksel etkileri asansör, tren, asansör gibi kapalı araçları kullanamama, tünellere, kilitli odalara, mağaralara girememedir. İnsanlar listelediğimiz araçları kullandıklarında ya da bir yerlere girdiklerinde çok fazla stres altındadırlar.
Klostrofobi Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kapalı alan korkusu tedavisinin süresi kişinin seviyesine göre değişmektedir. Genel olarak 2-12 seans içinde tamamlanan tedavi öncesinde ya da sonrasında tedaviye yardımcı ilaçlar önerilebilir. Bazı durumlarda hastanede tedavi gerekebilir.
Klostrofobi İçin Hangi Doktora Gidilmeli?
Klostrofobiniz varsa, uzman bir psikolog veya psikiyatriste görünmelisiniz. Alanında uzman olan bu doktorlar hastalığın durumuna göre tedavi başlatacaktır.
Klostrofobi Nasıl Bir Hastalıktır?
Kapalı alanda kalma korkusu olarak bilinen klostrofobi; penceresiz oda, tünel, asansör, tren, uçak ve benzeri alanlarda kişilerin duramamasına sebep olan rahatsızlıktır. İnsanlar bu tür alanlarda geçirdikleri süre boyunca aşırı korku ve endişe yaşarlar. Bunun sonucunda çarpıntı, titreme, boğulma hissi ve nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.