Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre, dünya çapındaki genç yetişkin nüfusun yaklaşık %40’ının bir veya daha fazla kalıcı dövmesi var. Rakamlar, özellikle gençler arasında dövmeye olan ilginin arttığını gösteriyor. Öte yandan kalıcı dövmenin zararlarını bilmek ve buna göre karar vermek ileride pişman olmamak için önemlidir.
Yüzlerce farklı model arasından kişiliğinizi yansıttığını düşündüğünüzü seçerek cildinize yaptırmanın çekici bir fikir olduğunu düşünebilirsiniz. Bununla birlikte, cildinizi kalıcı olarak boyamadan önce, işlemin olası zararlarını veya risklerini tartmak ve buna göre bir karar vermek mantıklıdır. Aslında dövme yaptırmanın alerjik reaksiyonlardan cilt enfeksiyonlarına kadar çeşitli riskler taşıdığı bilinmektedir. İşte dövme salonuna gitmeden önce bilmeniz gereken birkaç detay.
Papatya Çayı Zayıflatır Mı? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Kalıcı Dövmenin Zararları Nelerdir? Dövme Yaptırmak Zararlı mı?
Peki kalıcı dövmenin zararları nelerdir? Dövme işlemi usulüne uygun yapıldığında genellikle güvenlidir ancak temelde cilde zarar veren bir dizi işlem olduğu unutulmamalıdır. İşlemi kısaca anlatmak gerekirse bir veya birden fazla iğne ile deriyi defalarca delen ve aslında dikiş makinesi gibi çalışan bir makine kullanılır. İğneler, küçük mürekkep damlacıklarını derinin hem üst (epidermal) hem de orta (dermal) katmanlarında açılan deliklere aktarır.
Dövme yapımında anestezik veya uyuşturma adımları kullanılmaz. Bu nedenle, kişinin kendi ağrı eşiğine indirilebilecek kadar ağrıya neden olur. Dövme yapılan bölgede hafif kanama da olabilir. Yukarıdakilerin hepsine ek olarak, kalıcı dövme yaptırmak aşağıdaki riskleri de beraberinde getirir.
Alerjik Reaksiyon
Kalıcı dövme yapılırken deriye saplanan bir iğnenin ciltte farklı renklerde boyalar bıraktığından bahsetmiştik. Özellikle bu aşamada kırmızı, sarı, mavi ve yeşil boyaların kullanılması kaşıntı veya kızarıklık ile karakterize alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve dövme yapılan bölgede beklenmedik şişlikler de meydana gelebilir. Diğer potansiyel alerjen kaynakları dövme pigmentlerindeki organik maddelerdir. Alerjik reaksiyon semptomlarının dövme yaptırdıktan yıllar sonra ortaya çıkma ihtimali vardır.
Yara İzi
Prensip olarak hiçbir dövme işleminden sonra iz kalması beklenmez ancak istenmeyen izlerle karşılaşma riski her zaman vardır. Bu yara izleri genellikle düzgün iyileşmeyen bir dövmenin, bir enfeksiyonun veya alerjik reaksiyonun sonucudur.
Enfeksiyon Riski
Dövme yapılırken kullanılan ekipmanlar hijyenik olmalıdır. Aksi takdirde, HIV, hepatit B ve hepatit C dahil olmak üzere kan yoluyla bulaşan bir dizi hastalığa yakalanma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu nedenle, kullanmayı planladığınız iğnelerin sterilize edilip edilmediğini sorduğunuzdan emin olun. Ayrıca, dövme konusunda kendini kanıtlamış ve yetkin saygın salonları seçin.
Dövme Yaptırmanın Diğer Olası Riskleri
Dövme yaptırmanın diğer potansiyel risklerinden bazıları, enfeksiyon, aşırı terleme ve cilt kanseri gibi ciddi tıbbi durumların yaşanabilme olasılığıdır.
Dövme Yaptırmaya Gerçekten Hazır Mısın?
Dövme yaptıran birçok kişi kısa bir süre sonra pişmanlık duyarak dövmeyi sildirmenin yollarını arar. Daha sonra pişman olmamak için kalıcı dövme yaptırmadan önce net bir karar vermek mantıklıdır. 18 yaşından küçükseniz, en azından şimdilik dövme yaptırmayı unutun. Ayrıca, alkolün etkisi altındaysanız dövme yaptırmayın.
Dövmeyi nerede yaptıracağınıza karar verin. Dövmenizin herkes tarafından görülmesini istiyorsanız ve muhafazakar bir yerde yaşıyorsanız dövmenin yerini belirlerken bu faktörü göz ardı etmeyin. Ani kilo alımının veya kaybının dövmeyi bozabileceğini unutmayın.
Deliklerden Korkma Hastalığı Tripofobi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Dövme yaptırdıktan sonra ilk birkaç hafta güneşten uzak durun, bölgeyi temiz tutun, bir süre denize ve havuza girmekten kaçının. Ayrıca, ilk iki haftada dövmeyle ilgili enfeksiyonlara daha yatkın olduğunuzu unutmayın.
Dövme tamamen risksiz olmasa da, kalifiye bir profesyonel tarafından yapıldığında potansiyel yan etkiler veya riskler büyük ölçüde azalır. İşin püf noktası, hijyen konusunda katı olan, sertifikalı ve saygın bir dövme sanatçısına gitmektir. Dövmenizle ilgili herhangi bir endişeniz veya yan etkiniz varsa, mutlaka bir doktora görünün.
Son olarak dövme yaptırmak gusül ve abdest almaya engel olmasa da İslam’da caiz olmadığını unutmayın. Yaratılışın verdiği özelliklerin ve formların kalıcı dövme veya benzeri yöntemlerle değiştirilmesi İslam dininde fıtrata aykırı kabul edilmiş ve bu bağlamda yasaklanmıştır.