Kaçınılması Gereken 10 Tehlikeli Egzersizler Nelerdir?

Yağlarından kurtulmak ya da kaslarını geliştirmek isteyenlerin bilmesi gereken önemli nokta zorluk ve acı çekmeden istenilen sonuca ulaşılamayacağıdır. Egzersizler sırasında vücut kendini korumak için mümkün olduğunca daha çok çalışmaya zorlanmalıdır. Metabolizma zorlanmazsa gerekli salgıları üretemez ve sonuç almak için çok daha uzun süre çabalamak zorunda kalırsınız.

Vücudun hızla değişme yeteneği, kişileri bunu yapmaya zorlayan bir numaralı faktördür. Egzersizler rutin içine dahil olduğunda, vücut minimum çaba harcamak isteyecektir. Bu nedenle vücudu her an şaşırtmak ve de zorlamak gerekir. Bazı kişilerin bu tür egzersizleri profesyonel yardım almadan yapmaları nedeniyle çeşitli yaralanmalara maruz kalabildikleri görülmektedir. Peki, dikkat edilmesi gereken tehlikeli egzersizler nelerdir? Gelin birlikte bunlara bir göz atalım.

Klostrofobi Nedir? Klostrofobi Belirtileri Nelerdir?

Tehlikeli Egzersizler Nelerdir?Pin
Photo by Markus Spiske on Unsplash

Tehlikeli Egzersizler Nelerdir?

Ağırlık egzersizlerinin çoğu vücut için sağlık açısından tehlike oluşturabilir. Hareketleri gerçekleştirirken daima kontrollü olmak gerekir. Kasları tutan tendonlar aşırı basınca dayanamaz ve hasar görür. Bu durum ciddi yaralanmalara neden olacaktır. Uzun süren ve ağrılı sakatlıklarla uğraşmak yerine aşağıda sayacağımız hareketleri yaparken bir kez daha düşünmek isteyebilirsiniz.

Sporda yapılan hatalar ve riskli egzersiz hareketlerini sizin için aşağıda listeledik.

1) Isınma Hareketleri

Genel olarak ısınma hareketleri yapmadan spora başlama ve ardından gelen vücut ağrıları durumu birçok kişinin başına gelmiştir. Bunun en büyük nedeni kasları fazla zorlamak ve ısınmadan birden egzersiz yapmaktır. Isınmadan spor yapma önemli değilmiş gibi görünse de, aslında ciddi yaralanmalara yol açabilir. Aniden ısınmadan çalışan kaslarda yaralanmalar meydana gelebilir. Bu nedenle en temel kural kaslara giden kan akışını artırmak için egzersizden önce ısınmaktır.

Her sporcu mutlaka ısınma egzersizi yapmalıdır. Ağır ve yorucu egzersizlerden önce kaslara giden kan akışını artırmak, onları beslemek ve uyuyan kasları uyandırmak çok önemlidir. Spor yaralanmalarının çoğu yetersiz ısınmadan kaynaklanır. Özellikle de tehlikeli egzersizleri denemeden önce ısınmak çok önemlidir.

Diyet ve Dinlenmenin önemi, tehlikeli egzersizlerPin
Photo by Louis Hansel on Unsplash

2) Diyet ve Dinlenme

Isınma egzersizleri kadar önemli bir nokta da diyettir. Antrenman sırasında gerilen kaslarda mikro çatlaklar ve hasarlar oluşur. Bu hasar onarıldığında kas hacmi artar ve kaslar güçlenir. Ancak vücudun onarım için bazı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Ayrıca egzersiz için gereken enerji besinlerden sağlanmalıdır.

Yetersiz ve yanlış beslenme ile spor yoluyla yeterli performansın elde edilmesi mümkün değildir. Kaslar vücut gelişimi için gereken mineralleri sağlayamazsa hemen yorulur. Bu da atletik performansı düşürür ve kişinin zinde olmak yerine kendini yorgun hissetmesine neden olabilir. Ayrıca hasarlı kaslar zorlanmaya devam edilirse sakatlanırlar.

Dikkate alınması gereken bir diğer şey de dinlenmedir. Kaslar sadece spor sırasında değil, dinlenme günlerinde de gelişir ve toparlanır. Her gün spor yapmak yerine ertesi gün antrenman yapılan bir alanda dinlenmek daha doğru ve verimli olacaktır. Tehlikeli egzersizleri denemeden önce iyice dinlenmek doğru olacaktır. Örneğin, bir antrenmandan sonra bacaklarınızı dinlendirebilir ve kollarınızı çalıştırabilirsiniz.

3) Lat Pulldown ve Halterle Omuz Press

Omuz çekme ve omuz press olarak bilinen bu iki hareket, boyun çekme doğru yapılmadığı takdirde çok tehlikeli olabilir. Omuz eklemi incelendiğinde boyuna ve boyundan yapılan bu iki hareketin omuz başlarını dışa doğru döndüren ve tendonlarına baskı uygulayan hareketler olduğu gözlenmiştir.

Gerilmiş eklemlere yoğun bir ağırlık eklemek, yaralanma riskini artırır. Aynı şekilde boyuna doğru yapılan pull-up hareketi de son derece tehlikelidir. Bu hareketler göğüs bölgesine doğru yapılmalıdır. Bu iki hareketin profesyonel gözetim altında yapılması önemlidir.

4) Squat

Squat en faydalı hareketlerden biridir. Squat karın kaslarını, bacakları ve sırtı çalıştırır. Tek bir hareketle aynı anda birçok bölgeyi çalıştırdığı için son derece kullanışlıdır. Ancak bu hareketin omuzlara ağırlık verilerek yapıldığını düşünürsek, omurganın da ek olarak gerildiği anlaşılır. Hareket aşırı kontrollü yapılmalıdır. Bu da onu tehlikeli egzersizlerin arasına sokar.

Birçok insan squat yaparken çömeldikten sonra ağrı yaşar. Çünkü squat çoğu zaman yanlış yapılan bir harekettir ve öğrenmesi kolay değildir. Özellikle spora yeni başlayanlar squat yaparken ağırlıklarını bacaklarına verirler ve kalçalarını çalıştıramazlar. Bu kişiler için profesyonel destek şarttır.

Otururken Bacak Uzatma hareketiPin
Photo by Alora Griffiths on Unsplash

5) Otururken Bacak Uzatma

Kaslar için en etkili ve en kolay hareketlerden biri olan oturarak bacak uzatma yöntemi ile aslında diz bölgesine çok fazla baskı uygulanır. Uyluk kasları diz çevresini sarar ve alt noktada birleşir. Bu hareketi ısınmadan yapmamak ve dizi çok fazla zorlamamak önemlidir. Otururken bacak uzatmanın tehlikeli egzersizlerden biri olarak sayılmasının sebebi meydana gelebilecek yaralanmalardır.

6) Kettlebell Salıncağı

Bu hareket, ağırlığı iki elle tutarken öne doğru kaldırmaya dayandığından omurgada sertliğe neden olur. Artan ağırlık ile omurga üzerindeki yük artar. Bel, karın, bacak ve omuz kaslarını iyi çalıştıran egzersizlerden biri olsa da önergelere uyulmadığı takdirde sakatlanmalara yol açabiliyor.

Hareketi yaparken bacaklarınıza ağırlık vermeniz önemlidir. Bu sayede bele binen yük azalır. Ancak bunu başarmak için doğru duruş gereklidir. Dizler hafif bir şekilde bükülüp sırt düz olarak tutulmalıdır.

7) Triseps Daldırma

Omuz arkası dirsek hareketi olarak adlandırılan ve kol arka kaslarını hızla geliştiren bu hareket, omuz yaralanmalarına neden olur. Omuzun geriye doğru uzatılması, akromiyoklaviküler noktada eklemlere baskı uygular. Bu şekilde sabitlenen kol dirsekten uzağa hareket ettirilirse daha fazla gerilir ve daha kolay sakatlanır. Bu hareket yapılırken çok dikkatli olunması gerekir.

8) Step Hareketi

Bu, omuzların içe doğru döndüğü ve bileklerin tepe noktasında hareket etmeye zorlandığı bir harekettir. Eklemler için son derece tehlikeli hareketlerden biridir. Sadece omuz ve bilek değil, dirsek eklemleri de yüksek basınç altındadır. Bu hareket ile ağırlık arttıkça omurgaya binen yük de artar ve risk daha fazla olur.
Bu hareket her ne kadar faydalı olsa da anatomik yapıya uygun olmadığı için kaçınılması gereken hareketlerden biridir.

Deadlift tehlikeli egzersiz hareketlerinden biri midir?Pin
Photo by Victor Freitas on Unsplash

9) Deadlift

Deadlift hareketi yanlış yapıldığında fıtığa neden olan hareketlerden biridir. Ağırlığı yere kaldırmak için bacaklara ve ardından sırtı düzeltmek için bele büyük bir baskı uygulanır. Bacak, bel, karın, sırt ve kolları çalıştırmak temel hareketlerden biri olsa da, bunu yaparken son derece dikkatli olmak gerekir. Aksi takdirde omurga zarar görür.

Özellikle eğlence amaçlı olarak sporcular bu harekete çok erken başlamamalıdır. Doğru yapılmadığında büyük sorunlar ortaya çıkar. Çünkü bel omurları doğru konumlandırılmadığı takdirde zarar görecektir. Öncelikle bazı kasları güçlendirmek bu hareketi daha doğru hale getirebilir. Ayrıca ne kadar güçlü olursanız olun doğru duruşu elde edene kadar hafif ağırlıklarla başlamak gerekir. Deadlift hareketinde meydana gelebilecek kalıcı yaralanmalar onu tehlikeli egzersizlerden biri yapar.

10) Mekik ve Crunch

Karın yağları ve karın kasları için vazgeçilmez bir hareket olduğu söylenen mekik, anatomiyle çelişen hareketler arasında yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Omurganın sırt sırta bükülmesine dayanan bu hareketler, art arda tekrarlanırsa omurlar arasındaki disklere baskı yapar ve zarar verir. Uzmanlara göre hareket sıklığı arttıkça omurlar arası disklerin ömrü kısalıyor.

Boyuna el ele tutuşarak yapılan mekik, boyun omurlarına da zarar verir. Bu nedenle mekik, crunch hareketleri ve diğer karın kuvvetlendirme egzersizlerine zaman harcanmamalıdır.

Araknofobi Nedir? Örümcek Korkusu Belirtileri ve Tedavisi

En riskli egzersizlerPin
Photo by Scott Webb on Unsplash

Sık Sorulan Sorular

Spor hakkındaki en çok sorulan soruları sizler için derledik.

Yanlış Spor Yaptığımızda Ne Olur?

Yanlış yapılan sporlar ciddi sakatlıklara yol açabilmekte ve hatta bu sakatlıklar kalıcı ve cerrahi durumlara yol açabilmektedir. Bu nedenle bilinçsiz şekilde yapılan sporlardan, riskli hareketler yapmaktan ve kasları zorlamaktan kaçınılmalıdır. Gerekirse bir profesyonel gözetiminde spora başlanmalı ve amatörlük düzeyi geçinceye kadar yardım istenmelidir. Eğer acemiyseniz tehlikeli egzersizlerden uzak durmalısınız.

Deadlift Omurgaya Zarar Verir Mi?

Deadlift, omurgaya çok fazla yük bindirdiği için zararlı ve sağlıksız bir hareket olarak bilinir. Bu hareketin doğru bir şekilde yapılması çok önemlidir. Yanlış yapılırsa bel fıtığı gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Özellikle acemi sporcuların bu harekete sıcak bakmamaları önerilir. Deadlift tehlikeli egzersizlerden biridir.

Antrenman Yoğunluğu Ne Anlama Geliyor?

Antrenman yoğunluğu, yapılan hareket sayısı ve zorluğuna göre değişir. Düşük ve yüksek yoğunluklu egzersizler vardır. Buna göre, antrenman yoğunluğunun zamanla ters bir ilişkisi vardır. Başka bir deyişle, uzun süreli egzersiz düşük yoğunluklu hareketleri, kısa süreli egzersiz ise yüksek yoğunluklu hareketleri destekler.

Evde Spor Yapmak Doğru Mu?Pin
Photo by Sven Mieke on Unsplash

Evde Spor Yapmak Doğru Mu?

Elbette evde spor yapabilirsiniz ama amatörlerin bazı hareketlere dikkat etmesi gerekiyor. Doğru duruş özellikle ağırlıklarla hareket ederken ve kaslar aşırı gerildiğinde önemlidir. Öncelikle evde yapılacak hareketler iyi öğrenilmeli ve de en hafif ağırlıklarla spora başlanmalıdır. Hafif ağırlıklar yerine ağır ağırlıklar tercih edilirse spor, tehlikeli egzersizlerden birine dönüşebilir. Bu sayede olası yaralanmaların önüne geçilebilir.

Fitness Gerekli Mi?

Fitness kas inşa etmek için gereklidir. Doğru yapıldığında fitness vücuda güç ve enerji verir ve kişiyi birçok hastalıktan da korur. Daha esnek ve de fit bir vücuda sahip olarak sağlıklı bir hayat geçirmek mümkündür. Fitness özellikle sıkılaşmak isteyen kişiler tarafından sıkça tercih edilir. Esneklik kazanmak adına daha farklı spor alanlarına da yönelebilirsiniz. Fitness yaparken tehlikeli egzersizlerden kaçınmalıyız.

Sporda İlk Bir Ay Ne Yapılmalı?

Sporun ilk aylarında hafif egzersizler yapılarak vücudu alıştırmak gerekir. İlk aydan itibaren kasların güçlenmesini beklemek yanlıştır. Vücut bu zamanı kaslar için bir temel oluşturmak için kullanmalıdır. Koşu bandı, bisiklet, leg press, lat pulldown gibi hafif hareketlerle kaslar uyarılır ve kuvvetlenmeye hazırlanır.

Yorum yapın

1