Böcek Korkusu Entomofobi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Herkes böcek gördüğünde doğayı görmez. Entomofobi, keneler gibi böceklerden ve yatak böcekleri ve bitler gibi diğer canlılardan korkmadır. Çoğu böcek bir tehdit oluşturmasa da, entomofobiden muzdarip insanlar korku yaşarlar. O yüzden şimdi birçok insanın korkulu rüyası olan böcek korkusu yani entomofobi nedir onu öğreneceğiz.

Bu fobisi olan kişiler bir böcek düşündüklerinde veya bir böcekle karşılaştıklarında tedirgin olurlar. Odaları ve halıları sık sık temizleyebilir, böcek ilacı uygulayabilir veya böcekleri dışarıda tutmak için kapı ve pencereleri kapatabilirler.

Böceklerden korkan birçok insan, onlarla acı dolu karşılaşmalar yaşamıştır. Böcek korkusu, maruz bırakma tedavisi, bilişsel davranışçı terapi ve genel psikoterapi dahil olmak üzere çeşitli terapiler kullanılarak ele alınabilir.

Deliklerden Korkma Hastalığı Tripofobi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Entomofobi nedir?

Peki ya entomofobi nedir? Entomofobi kelimesi, Yunanca böcek anlamına gelen “entomos” ve korku anlamına gelen “phobos” kelimelerinden gelir. Böcek fobisi ve akarofobi olarak da bilinen entomofobi, insanları etkileyen özel bir fobidir.

Entomofobiden muzdarip insanlar, böceklerin çok az zarar verdiğini veya hiç zarar vermediğini anlamalarına rağmen hayatlarını etkileyen derin, ezici bir böcek korkusuna sahiptir.

Gerçek hastalar ve bunların hikayeleri ve görüntüleri, büyük bir endişeye, ızdıraba ve onlardan kaçınmak için güçlü bir arzuya neden olur.

Entomofobi bazen böceklerle ilgili diğer hastalıklarla karıştırılır. Böylece entomofobi nedir sorusuna cevap vermiş olduk. Şimdi nedenlerini inceleyelim.

Entomofobi (Böcek Korkusu) Nedenleri Nelerdir?Pin

Entomofobi (Böcek Korkusu) Nedenleri Nelerdir?

Entomofobi nedir sorusunu cevapladıktan sonra bir de nedenlerine bakalım. Fobiler genellikle çocuklukta başlar. Ancak böcek korkusu da dahil olmak üzere her yaşta ortaya çıkabilir. Çoğu durumda entomofobinin spesifik etiyolojisini belirlemek zordur. Ancak gelişimine katkıda bulunan birkaç ortak unsur vardır.

Böceklerin varlığıyla çakışan beklenmedik bir panik atak, böcekler ve terör arasında zihinsel bir bağlantıya yol açabilir. Bu, entomofobinin gelişmesine yol açabilir. Genetik veya bireysel kişilik özellikleri, potansiyel olarak neden ve risk faktörleri olabilir.

Atikifobi, Başarısızlık Korkusu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Entomofobi (Böcek Korkusu) Belirtileri Nelerdir?

Tüm fobiler şiddetli duygusal, fiziksel ve davranışsal belirtilerle işaretlenir. Entomofobinin belirtileri, böceklere karşı güçlü bir korku ve nefret içerir.

Parazitoz sanrıları, kişi böcek olmamasına rağmen üzerlerinde sürünen ve onları ısıran böcekleri görebildiğini ve hissedebildiğini hissettiğinde ortaya çıkar.

Parazitoz hisleri sanrısal olmaktan çok gerçektir. Yine de birey tespit ettiğine inandıkları böceklerden ziyade, başka uyaranları deneyimler.

Entomofobi belirtileri, böcek türlerinin herhangi birine veya tümüne maruz kalmış kişilerde görülür. Entomofobisi olan kişiler böcekleri gördüklerinde, duyduklarında veya hakkında düşündüklerinde ciddi duygusal, fiziksel ve davranışsal belirtiler yaşarlar.

Semptomlarınız şiddetli veya yaşamı tehdit edici olmasa bile, resmi terapi ve kendi kendine başa çıkma teknikleri, daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

Entomofobi aşağıdaki belirtilere sahiptir:

  • Düzenli olarak böcek ilacı ve böcek kovucu ilaçlama
  • Böcekleri görmek, duymak, hissetmek, hakkında konuşmak veya düşünmek ve güçlü tiksinme veya tiksinme duyguları ortaya çıkar.
  • Panik atak
  • Pencere ve kapıların sızdırmazlığı
  • Böcekler ani ve şiddetli bir korku ve endişe hissine neden olur.
  • Deride aşırı kaşıma veya yolma, enfeksiyona ve kanamaya neden olabilir.
  • Sık ve yoğun temizlik alışkanlığı
  • Çalkalama
  • Kaslarda gerginlik veya ağrı
  • Nefes darlığı veya diğer solunum güçlükleri
  • Yüksek kan basıncı
  • Terlemek
  • Titreme
  • Mide bulantısı
  • Baş dönmesi
Entomofobi (Böcek Korkusu) Nasıl Tedavi Edilir?Pin

Entomofobi (Böcek Korkusu) Nasıl Tedavi Edilir?

Entomofobi ile yaşamak rahatsız edici ve zor olabilir. Artık hayatınızı kısıtlamaması için böcek fobinizin üstesinden gelmek için kasıtlı olarak çalışabilirsiniz. Aşağıdaki öneriler faydalı olabilir.

Gevşeme Yöntemi

Meditasyon, yoga ve progresif kas gevşemesi gibi gevşeme tekniklerinin beyin üzerinde doğrudan etkisi vardır. Amigdaladaki aktiviteyi azaltır ve sempatik sinir sistemini devre dışı bırakır.

Kişisel Bakım Uygulaması

Duygusal reaktivite, kötü sağlık ve yorgunluk ile şiddetlenir. Beyninizi ve vücudunuzu en iyi şekilde çalışacak şekilde donatmak, oldukça faydalı olabilir.

Düzenli olarak besleyici yiyecek ve içecekler tüketmek, düzenli egzersiz yapmak ve yeterince uyumak, beyninizi ve vücudunuzu korku gibi sorunlarla başa çıkmaya hazırlar ve böceklere maruz kaldığınızda semptomlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir.

Entomofobi Tedavi Seçenekleri

Anksiyete ve panik ataklardan kaçınmak için profesyonel terapistler, hastaların endişelerini keşfetmelerine, anlamalarına ve azaltmalarına yardımcı olur.

Entomofobi gibi fobiler için bilişsel-davranışçı terapi (CBT), maruz bırakma terapisi, sanal gerçeklik maruz bırakma terapisi ve psikoterapi gibi belirli terapi biçimlerinin etkili olduğu gösterilmiştir.

Akıl sağlığı danışmanlığı, insanlara hedefler belirleme, eylem adımları atma ve hayatlarını geri kazanmak için kararlar alma konusunda da yardımcı olabilir.

Entomofobi Tedavi SeçenekleriPin

Aşağıda mevcut terapi seçenekleri bulunmaktadır:

Bilişsel davranışçı terapi

Entomofobi için terapistler, düşünce ve davranış kalıplarınız hakkında fikir edinmek için böcekler hakkındaki olumsuz fikirlerinizi ve inançlarınızı nasıl keşfedeceğinizi öğretir. Ayrıca, entomofobinizle başa çıkmanıza yardımcı olacak başa çıkma teknikleri geliştirmenize yardımcı olurlar.

Akrofobi Nedir Kısaca? Nasıl Tedavi Edilir?

Maruz Kalma Terapisi

Entomofobi gibi fobileri tedavi etmenin en yaygın ve başarılı yöntemlerinden biri maruz kalma tedavisidir.

Korkunuza kademeli olarak maruz kalmak sizi duyarsızlaştırır ve vücudunuzdaki içgüdüsel korku tepkisini azaltır. Böcek fobisini tedavi etmenin bu yöntemi, sizi aşamalı olarak böceklere maruz bırakır.

Konuşma Terapisi – Psikoterapi

Geleneksel konuşma terapisinde, korkunuza neyin sebep olduğunu anlamak ve bununla ilgili yararlı içgörüler kazanmak için terapistinizle sohbet edersiniz. Hedefler belirlemek ve iyi başa çıkma becerileri kazanmak önemli önceliklerdir.

Psikoterapi, entomofobi veya diğer fobiler için maruz bırakma tedavisi veya BDT kadar başarılı değildir. Bununla birlikte, rahatsız edici ancak yaşamı tehdit etmeyen bir korkusu olan kişiler için yararlı olabilir.

İlaç tedavisi

Entomofobisi olan kişilere ilaç önerilebilir. Ancak, bu veya başka herhangi bir fobi için tek başına bir tedavi olarak görülmemektedir. Bunun yerine tedavi ile birlikte kullanılır.

Sanal Terapi Nasıl Yardımcı Olabilir?

Entomofobi, rahatsız ediciden hayatı tehdit edene kadar değişebilir. Böcek fobisi, böceklere karşı güçlü bir hoşnutsuzluk olarak tanımlanır, bu nedenle sanal bir terapiyi tercih etmek daha iyi bir seçenektir.

Entomofobi genellikle tıbbi müdahale gerektirmeyebilir. Başa çıkma tekniklerini sık sık ve düzenli olarak kullanmak, korkunuzu kontrol altına almak ve onun hayatınızı kötü bir şekilde etkilemesini önlemek için yeterlidir.

Yorum yapın